Fler kvinnor tycker till
Förra gången det begav sig, hösten 2003, var få kvinnor närvarande på avtalskonferenserna. Sämst var det ställt i Malmö, där ingen kvinna deltog. Nu hade man lyckats bättre, av cirka 50 personer på avtalskonferensen i Malmö var åtta kvinnor.
[Ur nummer: 01/2006] Kvinnorna inom livsmedelsindustrin tillhör de sämst betalda, de har monotona jobb och drabbas ofta av arbetsskador.
Både ris och ros
Vad tycker då de åtta kvinnorna i Malmö om avtalet från 2004? Jo, det visar sig att de är rätt nöjda med så väl löneökning som det nya arbetsmiljöavtalet. Däremot är de inte alls nöjda med att arbetstiderna blivit allt sämre.
– Nackdelen med avtalet var att vi släppte arbetstiderna. Det har varit mycket gnissel om detta på jobbet. Har man familj är det svårt att få tillvaron att gå ihop, säger Annika Persson som jobbar på Atria Lithells i Fosie.
Ett socialt handikapp
Carina Spuhr, från Pågen i Malmö, håller med. Även på hennes arbetsplats har de fått försämrade arbetstider.
– Vi tvingas att arbeta varannan söndag genom att det är möjligt för arbetsgivaren att byta vardagar mot helgdagar, berättar hon och fortsätter:
– De försämrade arbetstiderna är ett dilemma och ett socialt handikapp. Det är svårt att träffa vänner och det går inte heller att utveckla fritidsintressen.
Även på Trensum i Tingsryd har omläggning av arbetstiderna skapat irritation.
– Vi har fått förskjuten arbetstid. Något som påverkar hela tillvaron, inte minst när det handlar om att kombinera arbete med barnomsorg. Inte blir det lättare av att vi får reda på schemat med kort varsel, berättar Marie Hansson.
Ett lovordat system
Ett ljus i mörkret är arbetstidsförkortningen i form av Livsarbetstiden. Arbetsgivaren är skyldig att avsätta en viss procent av lönen till ett speciellt konto. De anställda kan välja att ta ut det i ledighet, i pension eller pengar. Resultatet av avtalsrörelsen 2004 blev att en heltidsarbetande livsmedelsarbetare under 2005 kunnat ta ut 36 timmar betald ledighet från sitt konto.
Det här är något som kvinnorna tycker är mycket positivt.
– Det är ett bra system att man kan plocka ut enstaka timmar om man ska till tandläkaren eller liknande, säger Maria Kinning från Swedish Meats.
Hon är överens med de andra kvinnorna om att fler timmar på arbetstidskontot borde prioriteras i kommande avtalsrörelse. Möjligheten att ta ut ledigheten i pengar är man dock inte så förtjust i.
Bra för förståelsen
Att kvinnor är aktiva i avtalsrörelsen är dock inte bara viktigt för att kunna påverka innehållet, det har också betydelse för tolkningen av avtalen och för förståelse av avtalstexten.
– Jag kom med i slutskedet vid förra avtalsrörelsen. Det var mycket lärorikt. Inte minst har det varit en hjälp att tolka avtalen. Det har överhuvudtaget varit till stor hjälp att veta vilka resonemang som ligger bakom skrivningarna i avtalet, berättar Monica Axén, från Santa Maria, som satt med i avtalsdelegationen i förra avtalsrörelsen.