Arbetsmiljöavtalet fint som snus
Nya avtalet har varit till stor nytta på Swedish Match i Göteborg
I 2004 års avtalsrörelsen fick Livs igenom kravet på ett arbetsmiljöavtal. På Swedish Match i Göteborg har detta avtal varit till stor nytta och en av de drivande bakom detta har varit Carolin Emanuelsson, vice huvudskyddsombud.
[Ur nummer: 02/2006] Förra året utsågs Carolin Emanuelsson till årets skyddsombud av LO-distriktet i Västsverige. Hon har arbetat på snusfabriken i Göteborg sedan 1994 och varit engagerad i arbetsmiljöfrågor sedan år 2000.
– Jag vet inte riktigt varför jag fick utmärkelsen. Det får du fråga vår klubbordförande om, säger hon blygsamt när jag frågar om den.
Klubbordförande på Swedish Match heter Anna-Lena Claesson. Hon berättar att redan innan Livs fick sitt arbetsmiljöavtal så strävade Carolin Emanuelsson efter att integrera arbetsmiljöfrågorna i det fackliga arbetet. Hon var lite av en pionjär på området.
– Hon fick oss i klubbstyrelsen att tänka i andra banor. Hon införde också möten med skyddsombuden där inte bara arbetsmiljö utan även andra frågor behandlades, berättar Anna-Lena Claesson.
Konsekvensanalys
Det är ingen liten arbetsplats. Här arbetar cirka 300 kollektivanställda. Några uppsägningar har det under årens lopp inte varit tal om. Fabriken har gått bra, mycket bra till och med.
Den 17 november 2004 fick klubben MBL-information om att företaget hade för avsikt att förändra organisationen på speditionsavdelningen. Detta i sin tur skulle innebära konsekvenser på produktionslinjerna. Därför ville företaget införa ett nytt arbetssätt på avdelningen som gör portionssnus.
Det nya skulle innebära att man tog bort den personen på varje linje som ansvarade för dessa arbetsuppgifter som det var tänkt att speditionen skulle ta över. Det nya arbetssättet innebar en minskning på varje linje med en person.
Med det nya arbetsmiljöavtalet i ryggen krävde klubben att en arbetsgrupp skulle tillsättas och att en konsekvensanalys skulle göras.
Carolin Emanuelsson kom att ingå i denna arbetsgrupp tillsammans med två andra skyddsombud och två representanter från arbetsgivarsidan.
Arbetsgruppens arbete mynnade ut i förslag på två olika arbetssätt med minskad bemanning, det ena förslaget stod arbetsgivaren för och det andra Livsklubben.
– Det var svårt att säga vilket arbetssätt som var bäst. Därför föreslog vi att båda sätten att arbeta skulle testas under en veckas tid. Först fanns inget intresse för en testperiod men efter viss diskussion fick vi igenom detta, berättar Carolin Emanuelsson.
Helt nytt arbetslag
Det var Livsklubbens förslag som fick störst stöd. Istället för att minska bemanningen med sju personer minskade man med fem.
Ett helt nytt arbetslag på två personer bildades, så kallade rättvändare. De servar portionssnusavdelningen med askar och lock. Detta arbetsmoment försvann därmed utmed linjerna.
* Hur fungerar arbetsmiljöavtalet tycker du?
– Det har fungerat bra men jag skulle vilja ha en tydligare skrivning när det gäller arbetsgivarens ansvar vid rehabilitering. Det står tydligt om detta i lagen men det följs inte. Här på Swedish Match ska vi nu sätta oss ner och revidera arbetsmiljöavtalet. Det står ju i det att det ska revideras varje år och det ska vi göra. Det är både informationsvägar och tydliga rutiner som brister när det gäller arbetsmiljön.
Det är nu återigen aktuellt att dra ner på personal, denna gång på avdelningen som hanterar löst snus i dosor, 50 gram även kallad. Här vill företaget minska med en person på varje linje. Inga arbetsuppgifter försvinner utan de tre som blir kvar ska göra mer än tidigare.
Att det blir neddragningar är en följd av dyra investeringar och ökad konkurrens. Swedish Match har inte längre monopolställning. Bland de mer kända konkurrerande varumärkena finns Gustavus och Skruf Snus. De utgjorde inget större hot från början men är nu uppköpta av stora tobaksjättar.
Det ökar trycket på en ganska begränsad snusmarknad då det är förbjudet att sälja snus inom EU med undantag för Sverige.
Även denna gång när det ska dras ner på personal så har en arbetsgrupp tillsatts och även denna gång har en konsekvensanalys gjorts. Det har dock varit svårt att komma fram till en bemanning som både arbetsgivare och fackklubb kunnat ställa sig bakom.
– Vi hävdar från klubben att det kommer att bli fruktansvärt stressigt om man ska köra linjen på tre istället för fyra personer. Fattas någon kommer den inte gå att köra överhuvudtaget, säger Carolin Emanuelsson.
Efter många om och men har arbetsgruppen kommit fram till att två olika arbetssätt ska testas, ett som arbetsgivaren föreslagit och ett som arbetsgruppen föreslagit. Båda förslagen utgår från den neddragning som företaget vill göra till tre personer per linje.
Om klubben har rätt i sina farhågor kommer testperioderna att utvisa. De som jobbar utmed de berörda linjerna kommer på samma sätt som tidigare att få svara på frågor hur de upplevt omläggningen.
– Om det som vi befarar händer och vi inte får gehör för detta hos vår arbetsgivare så kommer vi lyfta frågan till skyddskommittén. Jag kan tänka mig att använda mig av paragraf 6a i kapitel 6 i arbetsmiljölagen, säger Carolin Emanuelsson.
Testperioden med minskad bemanning har precis inletts när Mål & Medel besöker fabriken. Det bullrar rätt rejält. Det är ingen tyst produktion och det krävs öronproppar. Det tillverkas mycket snus per dag, uppemot 6-8 ton per linje. Roterar gör man med en timmes mellanrum.
Färre anställda funkar – ibland
– Jag har sagt vad jag tycker till båda mina chefer. Arbetet går att göra på färre anställda men det bygger på att allt fungerar, men det är inte ofta som det gör det, kanske en dag i veckan. De andra dagarna har vi problem. Det är då vi märker om vi klarar av att vara färre eller inte, säger Dennis Milinovic.
* Är det ett bra tillvägagångssätt att göra en konsekvensanalys och ha en testperiod?
– Frågan är hur mycket det kommer att förändra. Arbetsgivaren anstränger sig för att övergången ska se så professionell ut som möjligt men jag tror inte att det som kommer fram kommer att räknas. Vi får se men jag tvivlar på det.
Hans arbetskamrat vid linjen, Roland Holmgren, är också bekymrad.
– Det har helt klart blivit mer stressigt. Det har hittills varit mer spring och man är tröttare i fötterna när man kommer hem. Jag är också orolig över att kvalitén kommer att bli sämre. Det är svårt att ha samma koll som tidigare. Det är trist för jag vill ju göra bra ifrån mig. Jag mår inte bra om jag inte gör ett bra jobb, säger han och fortsätter:
– Det är det här med kvalitén som jag tänker på i första hand, att min kropp tar stryk kommer i andra hand. Det kan jag inte göra något åt. Om de i ledningen bestämt att göra neddragningar så får man rätta sig efter det. Kanske vänjer man sig vid de nya rutinerna och därmed kanske jobbet blir mindre stressigt.
Den tredje personen vid linjen är Vivianne Tidholm. Hon har jobbat på fabriken sedan december 1978, började direkt efter grundskolan.
På hennes blå t-shirt står det med vit text: ”Jag har gjort det två hundra miljoner gånger.” Det vill säga packat så många dosor med snus. Det är hon stolt över. Hon fick tröjan för ett par år sedan. Alla fick då varsin tröja, det var en överraskning från företaget.
Hon säger att arbetet under årens lopp förändrats en hel del, det har blivit hårdare krav och ett hårdare tempo. Krånglar maskinerna så känns det i hela kroppen, speciellt i rygg, ben och fötter.
Hon tycker att det är tufft att gå från fyra till tre utmed linjen, speciellt om maskinerna krånglar som de gjorde på grannlinjen igår.
– Jag har talat med arbetsgruppen som tittar på effekterna och sagt att jag tycker att det är jobbigt att gå från fyra till tre. Jag tror att de flesta känner så.
Hyser starka tvivel
Hon tycker att det är bra att få fylla i ett formulär om hur hon ser på jobbet under testperioden.
– När jag fick höra talas om det tänkte jag att det kommer aldrig att gå, det kommer att bli struligt och det har det också varit.
* Tror du att ledningen kommer att ta intryck av kritiken?
– Jag hoppas det, men jag är osäker på att det går. Om de har bestämt sig så blir det så tyvärr. Jag hoppas det blir bättre i framtiden men jag tvivlar starkt på det.