Du är vad du äter!
Först får man ångest av att handla, sedan panik när man stoppat i sig…
Tjockholmen, Atkins, GI-banta, ja, gud vet allt! Ena dagen är det farligt, nästa är det bra. Vi ska vara hälsosamma och tänka på vad vi stoppar i oss.
[Ur nummer: 02/2006] Men är det rimliga krav vi som konsumenter ställer på vår egen bransch. Vi sätter upp regler för allt och ingenting. För att vi ska ta hand om våra djur och livsmedel på hälsosammaste och renligaste sätt. Å visst är det bra och skönt att veta när man handlar att det är på det här viset.
Men vänta nu, hur är det nu när man väl kommer till affären? Vad var det nu man skulle köpa? Alltså till och med när man jobbar med livsmedel kan det ju vara svårt att inte bara ta första bästa billigaste vara och kasta ner i kundvagnen.
Var tog medvetenheten vägen här nu då? Suck! Ja nu ska jag försöka skärpa till mig och tänka på min egen bransch. Handla Svenskt och inte ta butikernas egna märken bara för det är billigast. Men hallå! Vad är Svensk nu då? Tillverkat i Sverige behövde inte innebära ”tillverkat i Sverige” utan bara packat i Sverige. Jaha, så ska man stå och läsa alla sidor på diverse förpackningar för att kolla någorlunda vad man handlar. Detta är ju rena djungeln.
Till slut blir jag trött, vill bara handla färdigt och åka hem. Ska det behöva vara så här komplicerat? Om jag som ändå jobbar med livsmedel tycker detta är jobbigt och svårt. Hur medvetna är då andra konsumenter? Reflekterar de över huvud taget över var maten kommer ifrån? Snart skickar vi mat över (eller det gör vi redan) halva jord klotet för att tjäna pengar.
När nu maten håller på att resa runt, är det samma innehåll i produkten när den kommer tillbaka. Eller vad har hänt på vägen? Ja ja, tusen frågor dyker upp i mitt huvud.
Ett tag fick vi se alla hemska djur transporter från olika länder och tyckte jättesynd om kossor och grisar som hade det eländigt, men man glömmer och går vidare. Det var ju så längesedan nu, det har säkert blivit bättre. Eller?
Det kanske är dax att lägga lite energi och pengar på att se till att vi åtminstone vet vilka val vi har att göra i affären. En märkning som alla kan förstå skulle kunna underlätta en hel del.
Å, ska detta vara att må bra? Man får ångest när man handlar för att man inte vet vad man köper och inte är lojal mot livsmedelsbranschen. Sedan får man panik när man stoppat i sig alltihopa för nu blir man säkert överviktig eller varför inte sjuk av alla gifter man säkerligen har fått i sig.