”Lägst avlönad ska få högst påslag”
Livs förbundsordförande tror mer på låglönesatsning än på kvinnosatsning
Livs har inga goda erfarenheter av kvinnopotter. Det förekom senast i avtalsrörelsen 1995, men fungerade inte. Därför vill förbundet hellre se en ren låglönesatsning i kommande avtalsrörelse eftersom höjningarna då träffar Livs kvinnor.
[Ur nummer: 11/2006] På Livs kongress förra året var det framför allt förbundsordförande Hans-Olof Nilsson som stred för att feminism skulle skrivas in i stadgarna. Han sade då att han inte kunde acceptera att män alltid är överordnade kvinnor oavsett var de befinner sig i samhället.
* Vore det inte naturligt att då ställa sig bakom en kvinnosatsning i avtalsrörelsen?
– Det som gäller för Livs är att osakliga löneskillnader måste bort. Inom vårt förbund är löneskillnaden tre procent mellan män och kvinnor, inom LO ligger skillnaden på elva procent, berättar han och fortsätter:
– Att skillnaden inte är större beror på att vi har fungerande lönesystem ute på våra arbetsplatser och att vi har lokala klubbar som jobbar med dessa frågor. De går inte att lösa enbart genom centrala avtal utan måste kombineras med lokalt träget arbete.
* Inom andra förbund har man uppenbarligen inte lyckats lika bra. Borde inte Livs som är ett feministiskt förbund stödja dem? Vad är viktigast klass eller kön?
– Vi anser att klass och kön är lika viktigt och vår linje är att stödja de grupper som tjänar sämst. Det är dessa som ska ha mer. Det är svårt att försvara att kvinnor som tjänar 10 000 kronor eller 15 000 kronor mer än vad våra medlemmar gör ska ha mer bara för att de tillhör ett visst kön. Speciellt är det svårt att förstå i nuläget, i den situation som råder där regeringens politik slår stenhårt mot våra medlemmar.
* I media har industriförbunden utmålats som motståndare till att utjämna skillnaderna mellan könen. Det har talats om hårda ordväxlingar och djupa motsättningar inom LO.
– Visst har det tidvis varit livliga diskussioner men det har inte varit någon allvarlig splittring som massmedia har velat göra gällande, säger Hans-Olof Nilsson.
Ett steg närmare en samordning har nu tagits. LO:s styrelse har enats om en modell för hur lönekraven ska drivas. Det talas nu inte längre om kvinnopott utan om jämställdhetspott. Det är de med löner under 20 000 kronor som man kommer att rikta in sig på. Syftet med denna insamlingsmodell är att minska löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade yrken.
Samordningen mellan LO-förbunden är dock ännu inte helt i hamn. Varje förbund måste nu ta ställning till om det är berett att ställa upp på LOs styrelsens förslag.