Expressen glömmer det viktigaste
[Ur nummer: 03/2007] Expressen publicerade nyligen en artikelserie om Matens långa väg. Det är en viktig fråga att rikta uppmärksamheten mot. Att vår mat fraktas flera varv runt jordklotet innan den landar på tallriken kan ingen ansvarskännande människa vara nöjd med, när vi vet vilka följder koldioxidutsläpp har på jordens klimat.
De ringde från tidningens bildredaktion för de ville använda sig av en bild som jag tagit från Findus fabrik i Thailand. Det fick de och i ersättning för publiceringen får jag 660 kronor. Pengarna ska gå oavkortat till Livsmedelsarbetarnas Yrkesinternational, IUL. Dit ska också ersättningen för publiceringen på nätet gå.
Att stoppa pengarna i egen ficka vore fel. Bilden tog jag i samband med att Livs förbundsstyrelse var i Thailand för att upprätta kontakter med det thailändska livsmedelsarbetareförbundet. Globala fackliga kontakter är nödvändiga för att bygga upp konsumenternas kontroll över maten. Det Expressen missar i sin serie är det fackliga perspektivet när det gäller varför maten färdas lång väg. Visst är transporterna för billiga men det är inte hela sanningen.
Det handlar om låga löner. Så pass låga att det lönar sig att transportera mat ett varv runt jorden. Så är fallet med Findus frysta lax. Den fångas i Norge, förädlas på Findus fabrik i Thailand, för att sedan säljas i Sverige. Laxens färd runt jorden skrev vi om i Mål & Medel för ungefär ett år sedan.
I Thailand tjänade arbetarna cirka fem kronor i timmen. Det låter lite och det är det, men är i enlighet med landets lagstadgade minimilön. En orsak till de låga lönerna är en låg organisationsgrad. Det är bara drygt en procent av de thailändska livsmedelsarbetarna som är organiserade. Till skillnad från kollegorna i Sverige så arbetar de 48 timmar i veckan, måndag till lördag, och dessutom har många bara sex dagars semester, just det sex dagar!
Det här är förklaringen till varför förädlade livsmedel, och andra varor också för den delen, fraktas långa vägar. Arbetsförhållandena är generellt sett usla. Inte nog med det, arbetare spelas ut mot arbetare. Den som säljer sig billigast får behålla jobbet, den andre kastas ut i arbetslöshet.
Det är därför organisering är så viktigt. IUL, livsmedelsarbetarnas yrkesinternational, har här en viktig uppgift att fylla. Här ingår arbetare från hela världen, livsmedelsarbetare, lantarbetare och hotellanställda. Snart är det dags för IUL:s 25:e kongress, den hålls i Genève den 19-22 mars. Temat är Makt genom organisering och om facket lyckas stärka sin ställning gentemot företagen ger det konsumenterna en ny partner som de kan samarbeta med för att granska de onödiga transporterna.