Lenas korvar vann SM-guld
Hackkorv är ett slags pyttipanna gjord på nöthjärta, gris-hjärta och grislever…
[Ur nummer: 06/2007] När Lena Hall började på Konsum Värmlands charkfabrik i Karlstad kunde hon inget om korvtillverkning. Hon hade sålt skor på Domus. Nu har hackkorven som hon tillverkar vunnit SM-guld i Chark.
Förra året haglade medaljerna över Konsum Värmland, men den finaste utmärkelsen var guldet för hackkorven
– Visst är det roligt. Du kan se diplomet som hänger där på väggen, säger hon och pekar.
Under en arbetspaus sitter vi i fabrikens stora matsal. Det hänger ett tiotal diplom på väggen. Konsum Värmland har onekligen lyckats.
Att Lena för 18 år sedan började på charken berodde inte på något intresse för korv. Hon ville helt enkelt ha ett heltidsjobb och det erbjöd charkfabriken till skillnad från varuhuset.
Vid anställningsintervjun frågades heller inte efter några speciella kunskaper. Hon fick helt enkelt komma nästa dag och ställa sig vid en linje och började tvinna frukostkorv.
– Jag minns att jag tyckte att det var kallt. Jag frös hela tiden, säger hon, och att jag var alldeles slut när jag kom hem. Jag hade spänt mig och fått värk i axlarna. Nästa dag gav en förman mig en pall att stå på och då gick det bättre.
Alla får charkutbildning
Hon lärde sig jobbet efterhand. Det var olika skinn för olika korvar, det var olika längder, det var olika råvaror, kokning. Hon jobbar fortfarande på samma avdelning. Nu är hon i kokrummet som är början på tillverkningen av hackkorv.
På charkfabriken är det viktigt att alla har grundkunskaperna. Alla har fått gå en grundläggande utbildning i charkkunskap och alla har fått en charkhandbok, Späckat, som ger möjlighet till fördjupning.
– Jag vill inte påstå att jag har tittat så mycket i den, säger Lena Hall, men det var roligt att gå utbildningen.
Det var för fyra – fem år sedan. Hon fick också åka på en kurs i Göteborg hos SiK, och bodde där på hotell under tre dagar.
– Det var intressant. Vi fick lära oss olika recept, göra olika korvar, experimentera. Vi träffade också deltagare från andra företag som vi kunde utbyta erfarenheter med. Sista dagen gjorde vi ett studiebesök på en mindre charkfabrik som hette något med ett familjenamn, Jakobsdals var det. Den var mycket mindre än vår och jag minns att den som hade mitt jobb gjorde färdigt kryddorna för hela veckan. Sådan planering har inte vi.
Nu har den korv som hon tillverkar vunnit SM-guld i chark i Göteborg, men någon resa till Göteborg för att ta emot utmärkelsen och vara med i festligheterna blev det inte för Lena och arbetskompisen som tillverkar korven. Den bekräftelsen för gott arbete stannade hos arbetsledningen, men det är inte något som Lena gör någon affär av. Det är jag som undrar över det. Hon rycker på axlarna.
Vad är hackkorv? frågar jag.
– Det är ett slags pyttipanna gjord på nöthjärta, grishjärta och grislever, som vi kokar ihop med svål.
Ett hantverk nästan som hemma
Det kokade köttet lägger hon i kvarn och maler. Blandar det med kokta korngryn och så kör hon iväg det till blandningen. Där tillsätter en arbetskompis en påse med färdiga kryddor plus buljong och potatismjöl.
Slutresultatet blir värmländsk hackkorv. Det är fortfarande ett hantverk och inte så annorlunda mot att göra korv hemma i köket. Mängderna skiljer sig dock. Lena kokar och maler en sats på 600 kilo.
– Till den stora hackkorven har vi naturskinn, men till den lilla är det plast.
Hackkorv till hela Sverige
Hackkorven är en av de produkter som Coop Sverige beställt från charkfabriken, den ska säljas i hela landet. Så även vi som bor andra delar kan, om vi vågar, pröva denna läckerhet.
Hon slår upp fyra skänkvagnar med lever och hjärta innan hon går hem. De står i kylen över natten.
– Det är kul att göra en korv på det här sättet, följa arbetet hela vägen
Namn: Lena Hall
Ålder: 47 år
Familj: Man och katt l Yrke: Charkuteriarbetare
Favoritmat: Kebab
Fritidsintressen? Gillar att sitta vid datorn och googla, läsa och spela spel
Senast lästa bok: Kajsa Ingmarssons Små citroner gula
Ser på TV: Kriminalserien CSI på Kanal 5
Semester? Ska åka till Thailand i september med sin man i tre veckor.