Balans är nyckelordet
Slarvar du med maten och struntar i att motionera? Då riskerar du att bli tjock, sjuk och dö i förtid. En balanserad kost och regelbunden träning är grunden för ett långt och hälsosamt liv.
[Ur nummer: 07/2007] Det är klart att det finns undantag. Personer som missköter sig och ändå är kärnfriska och lever länge. Men det gäller inte för de allra flesta människor.
– En slarvig kosthållning gör att vi tappar kraft och inte orkar med dagen. På sikt kan vi drabbas av benskörhet och brist på vitamin B-12, berättar Maria Abrahamsson- Spasevski på Dietistcenter i Göteborg.
Bidrar till många sjukdomar
Det kan också sluta värre än så. Dålig mat är nämligen en bidragande orsak till många kroniska sjukdomar, som hjärtinfarkt, diabetes och högt blodtryck. Riskerna minskar definitivt inte av alkohol, stress och oregelbundna vanor, vanliga ingredienser i många människors liv.
– Vad man bör äta? Det är bra med mycket frukt och grönsaker. Och fisk. Att äta lagom av allt fördelat på tre huvudmål per dag och två, tre mellanmål.
– Men vi äter mer och mer socker. Dricker mer läsk och sötade drycker. Vi småäter och tar något på språng, tränar visserligen mer och mer men rör på oss mindre dagligen. Har ett stillasittande arbete och tar till exempel bilen till gymmet, fortsätter Maria Abrahamsson-Spasevski.
Så är också övervikt och fetma ett snabbt ökande hälsoproblem. I Sverige beräknas hela 2,5 miljoner människor vara överviktiga medan cirka 500 000 lider av fetma. Den sistnämnda gruppen har fördubblats under de senaste 20 åren samtidigt som fetman gått allt längre ned i åldrarna. Feta personer riskerar följdsjukdomar, som hjärtinfarkt och cancer, och kan få ett förkortat liv. Vissa upplever dessutom en sämre livskvalitet och får psykiska besvär.
– Att gå upp i vikt innebär att få in mer kalorier än vad kroppen förbränner. Det är matematik, en enkel ekvation. Det måste bli en balans. Kort sagt bör energitillförseln anpassas till energiförbrukningen.
Förutom att äta nyttig mat och dra ned på intaget av kalorier kan den som vill gå ned i vikt öka sin förbränning. Med andra ord röra på sig mer. Vi människor är ju skapade för att använda kroppen.
Var inte överambitiös
– Det är aldrig försent att förbättra situationen. Det gäller bara att ge kroppen de verktyg den behöver. Allt handlar om planering och prioritering. Men det är ingen idé att vara överambitiös. Det slutar lätt med att man inte orkar tänka på vad man stoppar i sig och i stället struntar i det, avslutar Maria Abrahamsson-Spasevski.