Berit tog chansen och började plugga
”Min närmaste chef är den typen som inte ser problemen, bara möjligheterna…”
Första dagen på nytt jobb brukar det vara rätt nervöst. Så var det inte för Berit Bergström, för hon hann inte känna efter. Allt gick så otroligt fort från det att hon avslutat sina studier på YTH – Livsmedel i Helsingborg tills det att hon fått jobb.
[Ur nummer: 07/2007] Hennes nya arbetsplats är Anticimex på Hisingen i Göteborg. Här träffas vi strax efter lunch. Det är en varm dag i juni och hennes första dag på jobbet. Hon har precis blivit presenterad för alla nya arbetskamrater och visad runt. Något eget rum eller skrivbord har hon ännu inte hunnit få.
När jag frågar vad hon nu får för titel blir hon osäker.
– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte hunnit kolla det, säger hon och skrattar.
Berit Bergström är dock på det klara med vad hennes nya arbetsuppgift blir framöver. Det som hon kommer att syssla med är livsmedelssäkerhet. Det är framför allt restauranger och livsmedelsindustri som hon kommer att besöka.
Längtar till havet
Hon var på intervju på Anticimex på en torsdag och fick börja måndagen efter.
* Snabba ryck?
– Ja, verkligen.
Det gällde också att snabbt få tag på någonstans att bo. Under utbildningen hade hon och sambon bott i Helsingborg. Hon har haft tur, hittade nästan omgående en andrahandslägenhet på nätet. Så boendet är provisoriskt ordnat.
– Tanken är dock att sälja bostadsrätten i Helsingborg och köpa hus någonstans utanför Göteborg, gärna nära havet, berättar hon.
Det är en två årig yrkesteknisk högskoleutbildning med inriktning på livsmedel som hon precis avslutat. Hon fick reda på att den fanns genom en annons i Mål & Medel.
Hon jobbade då på Cloetta, hade jobbat där i 4 år.
– Jag jobbade som processoperatör, gjorde Polly, Kina och Pops, ja, allt sånt med chokladdragering, berättar hon.
Anledningen till att hon bestämde sig för att söka en högskoleutbildning var hennes närmaste chef.
– Han är den där typen som inte ser problemen utan bara möjligheterna. Själv tänkte jag att det nog var lite svårt detta med universitetsstudier men han peppade mig att söka. Det som också betydde mycket var att det handlade om en utbildning där hennes yrkeserfarenheter värderades.
– Det var också mycket tack vare dessa kunskaper som jag klarade mig igenom utbildningen. Först ville hon egentligen satsa på produktutveckling men blev under tiden som hon studerade allt mer intresserad av mikrobiologi och hur det uppstår skador på produkter, ville hellre hjälpa företagen att komma till rätta med detta.
* Du hade inga planer att gå tillbaka till Cloetta?
– Jag ringde dem faktiskt för att höra vad de hade att erbjuda mig. Om de erbjudit mig en bättre tjänst så hade jag övervägt att gå tillbaka dit men de erbjöd mig samma jobb som tidigare. Då var jag inte intresserad. Det var personalchefen som inte förstod att värdera hennes nyvunna kunskaper.
– Utbildningen borde marknadsföras bättre. Som det är idag är det få som känner till den i norra Sverige. Om företagen fick klart för sig vilken bred utbildning det handlar om skulle säkerligen fler rycka i en.
Bättre lön, bättre tider
Hon får nu mer i lön på Anticimex än vad hon hade på Cloetta trots att hon bara kommer att jobba dagtid framöver. På Cloetta var det fyrskift som gällde och det var tufft, det sticker hon inte under stol med. Hon är också glad över att hon fått ett så pass rörligt jobb. Så var inte fallet när hon jobbade på Cloetta, då var hon rätt bunden till sin maskin.
– Är man sugen att plugga så ska man verkligen ta klivet. Utbildningen ger ökad kompetens men också många nya vänner.
Så stora studieskulder har hon inte heller dragit på sig. Som student vid YTH har den som är äldre än 25 år rätt till en särskilt förmånlig form av studiestöd. Med andra ord behövde hon låna betydligt mindre pengar än vad som brukar vara fallet vid högskoleutbildning.
– Så det finns många fördelar med det hela, konstaterar hon. Inte så stora lån och dessutom stora utsikter att få jobb, inte minst nu med ny lagstiftning på området som gör att efterfrågan på utbildade har ökat.
Namn: Berit Bergström
Ålder: 28 år
Familj: Sambo
Yrke: Vet inte vad hon ska kalla sig, första dagen på Anticimex
Fritidsintressen? Tävlar i Off road, vilket innebär att köra jeep i skogen efter en bestämd bana med olika hinder
Senast lästa bok: Saga, Idun och Freja, en trilogi av Johanne Hildebrandt
Ser på TV: Lost och Efterlyst på trean och dokumentärer
Lagar gärna? Grillad kycklingfilé med rotfrukter i ugn
Musik: Blandat, har en bred musiksmak
Vad ska du göra i sommar? Jobba och förhoppningsvis ska vi också leta hus.
Fotnot: Antagningskrav är grundläggande behörighet samt två års yrkeserfarenhet från livsmedelsindustrin. Det går att söka ända fram till att höstterminen startar, se www.yth.lth.se