Kan mathantverk förändra industrikäket?
Jämtland är det småskaliga mathantverkets förlovade land. Tre dagar i förra veckan kuskade jag runt däruppe med fotografen Jan Töve. Vi jagade spännande nytänkare på mat för en bok vi kommer ut med i vår. Och vi blev inte besvikna.
[Ur nummer: 11/2007] Ta bara Skärvångens bymejeri, längs vägen mot Valsjöbyn, trakter som Kerstin Ekman skildrar i flera av sina romaner. Här gör man de läckraste Brie- och blåmögelostar på både ko- och getmjölk från tre gårdar i bygden. Ystar, lagrar och säljer, i Jämtland men också till restauranger och affärer i Stockholm.
Det var tre familjer som 1999 – efter sju svåra år av myndighetskrångel – lyckade starta mejeriet och som fortfarande äger och driver det. En av dem, Tor Norrman, skrattar gott när han nu, så här i efterhand, tänker på alla regelnissar som försökte sätta käppar i hjulet för dem. Idag, när mejeriet går som tåget, tillhör de gratulanterna.
Eller ta Jan-Anders, som för bara nio år sedan skötte spelhallen på en av Sundsvalls stora krogar. Nu står han hemma i byn i östra Jämtland och pressar fram saft ur blåbär, lingon, hjortron, rabarber och andra härliga råvaror. Saft utan tillsatser som säljs i buteljer med vackra etiketter. Resten blir till puréer, marmelader, godis och mycket mera. På den långa listan av ständigt nya produkter finns nu också en makalös god glögg på rabarber!
I Börtnan finns ett litet företag som odlar röding och regnbåge i sjöns mycket kalla och friska strömmande vatten. Fisken ”slaktas”, gravas eller röks och säljs in direkt till butikerna i Jämtland. Vi fick några smakprov på tunnbröd – det var himmelskot gott!
Vid Hede, i skuggan av det imponerande Sonfjället, tar Kent emot nyskjutna älgar från jaktlagen i de härjedalska skogarna. Han flår, slaktar och förädlar. Men den starkaste korven och dito minnesbilden fick vi i Hällesjö, en avlägsen by i det jämtska skogslandet. Här står före detta metallarbetaren Sivert Rosenholm och mal gris- och älgkött, kryddar med grönpeppar och bjuder oss att smaka. Det tar eld i gommen, med unika aromer av gran och tall! Vid fyllda 70 har han förverkligat drömmen att bli diplomerad charkuterist. Och på årets Smaklustmässa fick han ännu en guldmedalj för sina aromatiska och vackra (!) korvar.
I Östersund träffar vi Bodil Cornell, initiativtagare till Eldrimner, det nationella resurscentret för mathantverk. Idag finns det ca 1000 små livsmedelsföretag i landet, 2017 hoppas vi på 10000, säger hon. Små och medelstora ”hantverkare” som återerövrar smak, kvalitet och råvarukunskap, det vill säga sådant som gått förlorat då Sverige så ensidigt satsat på industriell och storskalig matproduktion.
Kan mathantverkarna återerövra smaker och råvarukunskaper som gått förlorade under decennier av bulk- och industritänkande? Det vore läckert!