[Ur nummer: 04/2008] Det går inte i längden att ha arbetare som går vid sidan om på arbetsplatserna och jobbar under sämre villkor än de andra. Det underminerar kollektivavtalen. Det handlar om de papperslösa som lever utan några som helst rättigheter. De har varken arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. De utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

I internationella sammanhang talar man om migrantarbetare, det är alla de som arbetar i ett annat land än det egna, oavsett om de har giltiga dokument eller inte. Enligt en ny FN-rapport finns 191 miljoner migrantarbetare i världen. Antalet papperslösa i Europa uppskattar EU-kommissionen till mellan 4,5 och 8 miljoner.
Regeringen och miljöpartiet vill nu lätta på reglerna för arbetskraftsinvandring. Enligt ett gemensamt förslag ska en medborgare utanför EU kunna få uppehålls- och arbetstillstånd om en svensk arbetsgivare ger ett konkret erbjudande om anställning. Det är i sig också en utmaning för svensk fackföreningsrörelse.

Nyligen avslöjade Sveriges Radios program Konflikt missförhållanden på MO Caterings fabrik i Jordbro. Två anonyma män, som har varit anställda på fabriken, berättade om papperslösa och asylsökande som jobbat på arbetsplatsen till löner långt under avtal och under usla arbetsförhållanden. Företaget tillbakavisar anklagelserna.
MO Catering är ett av Sveriges snabbast växande snabbmatsföretag. Det finns kollektivavtal sedan flera år tillbaka. I Mål & Medel nr 4/2004 berättade vi om svårigheterna att teckna det, hur anställda bollades runt mellan ett antal bemanningsföretag.

Hela tiden har det funnits medlemmar på företaget, vid årsskiftet cirka 20. De har varit invandrare med bristande kunskaper om sina rättigheter. Det har också funnits många anställda som inte varit medlemmar, uppskattningsvis 150 personer. När det gäller dem har inte den fackliga kontrollen av avtalet fungerat. I januari ansökte därför Stockholmsavdelningen om extra pengar från förbundet för att både organisera fler och bilda klubb.
Färdigmat är en bransch som ökat explosionsartat. Att teckna avtal är nödvändigt för att reglera branschen, men det räcker inte. Det är lika viktigt att organisera medlemmar.
Ju fler medlemmar desto större är möjligheten att upptäcka oegentligheter. Finns det dessutom en fungerande arbetsplatsklubb är det i sig en indikation på att arbetsgivaren är seriös.

Hur ska då facket förhålla sig till papperslösa? LOs linje har varit att de inte kan vara medlemmar då facket har svårt att företräda dem. LO har samtidigt betonat att det inte är de illegala arbetarna som gjort fel utan det är arbetsgivarna som utnyttjar dem. Arbetsgivarna är kriminella och ska straffas. Fastighetsanställdas förbund anmälde i år en oseriös arbetsgivare till Ekobrottsmyndigheten som i sin tur kontaktade polisen. En icke önskad effekt blev att de papperslösa greps och utvisades.

Fastighets har motionerat till LO-kongressen om att hitta former för att organisera papperslösa och hävda deras rättigheter. Ett nätverk har också startats. Enligt förbundet finns cirka 30 000-50000 illegala arbetare i Sverige.

Sverige har inte ratificerat FNs konvention om migrantarbetare. Det har hittills bara 37 länder gjort. Riksdagen kommer den 11 juni att ta ställning till om Sverige ska ratificera konventionen.
I många delar av världen ägnar sig facket åt att organisera migranter. Facken förstår att den egna framtiden till stor del är beroende av att man lyckas organisera alla arbetstagare, invandrare eller infödda, med eller utan papper. Livs har ännu inte diskuterat frågan. Det är hög tid att göra det.