[Ur nummer: 05/2008] Världens köttkonsumtion har femdubblats på femtio år. Även vi biffälskare måste inse att detta faktiskt är alarmerande. Det krävs ju nämligen i snitt tio gånger mer energi att producera ett kilo proteiner i form av kött jämfört med i växter. Och det behövs 15 000 liter vatten, räknat på alla led; jämför med 450 liter vatten för att få fram ett kilo majs.

Vi vet också att en snabbt växande andel av världens åkrar används för att odla mat till köttdjur. Däribland sojaprotein som kanske rentav producerats på före detta regnskogsmark för att sedan skeppas till Europa. Många betesmarker utnyttjas så hårt att de blir sterila stäpper och öknar.

Till allt detta kommer så den obehagliga sanning som teveprogrammet Uppdrag granskning presenterade som en stor nyhet för drygt en månad sedan (trots att den är minst ett år gammal): Hela 18 procent av de globala utsläppen av växthusgaser alstras i den intensiva köttindustrin. Som därmed påverkar klimatet mer än världens samlade transporter; produktionen av ett kilo nötkött bidrar motsvarar tre timmars bilfärd. Allt enligt FAO, FNs respektabla livsmedelsorgan.
Men observera: Av dessa 18 procent utsläpp har så mycket som en tredjedel att göra med skogsskövling, bland annat bränning av regnskogar i Sydamerikas, för att öka arealen åkermark! En fjärdedel kommer från odling av foder och gödselhantering. Endast en fjärdedel beror på den klimataggressiva metangasen som djuren kissar och bajsar ut därför att de är idisslare. Och som alla nu pratar om.

Vad skall vi då göra? Det radikalaste svaret är att vi borde bli vegetarianer. Men om vi älskar både Moder Jord och en saftig biff då och då – var finns räddningen?

Om man sorterar diskussionen en smula finns det faktiskt en lösning, även om den som vanligt inte är hundraprocentig. Vi borde minska konsumtionen av nötkött, men samtidigt uteslutande köpa svenskt, från kor och får som huvudsakligen äter gräs och som betar marker i regionen där vi bor. Förvisso är också de idisslare och släpper ut metangas. Men genom att äta just denna typ av närproducerat naturbeteskött halverar vi energianvändningen ”från ax till limpa” och därmed vår klimatpåverkan.

För sex år sedan var jag med och startade Kaprifolkött – naturbeteskött från Bohuslän-Dal. Idag ägs det kooperativt av 80 bönder, som med stor framgång säljer sitt ”klimatvänligare” kött ute i handeln.
Den som väljer naturbeteskött i butiken får två bonuspoäng på köpet:
* Bättre hälsa, eftersom biffdjur som äter gräs i stället för mycket spannmål bildar mer omega 3-fett i sina vävnader. Fettsyror som i vår kropp förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, kanske rentav alzheimer.
* Öppnare landskap, rika på örter, fjärilar och fåglar. Idag importeras 45 procent av nötköttet i butikens frysdiskar – samtidigt som svenska gårdar slås ut och Kronobergs landsbygd och andra vackra kulturmarker växer igen.