[Ur nummer: 12/2008] I slutet på förra veckan, 28-29 november, kom trettio religiösa ledare från hela världen till Uppsala för att underteckna ett manifest om den globala klimatkrisen. Ärkebiskop Anders Wejryd var värd för mötet.
Knappt två veckor senare åker han till Poznan och talar inför FN:s förhandlare som förbereder ett nytt viktigt klimatavtal efter Kyotoprotokollet.

Signatärerna är öppna, progressiva företrädare för världsreligionernas rika skatt av livsvisdom: buddhish, hinduism, islam, judendom, ”naturreligioner” och, förstås, kristendom. Manifestet – som arbetats fram via e-mail – formulerar allas våra känslor:
”I klara nätter med sprakande stjärnhimmel fylls vi av både förundran och ödmjukhet inför tillvarons mirakel. Men också av förfäran inför det farliga experiment som nu pågår med planetens komplexa och känsliga klimatsystem”.

Texten har rubriken Hope for the future och genomsyras av övertygelsen att Moder Jord kan tillfriskna från sin feber.
Men medicinen heter inte bara teknik och politik. Djupast sett är kampen mot den globala uppvärmningen en ”andlig fråga”, om hur vi gestaltar våra liv som individer och samhällen.
Hur skapar vi en ödmjukare syn på naturens egenvärde och sinnrika ekologiska system?
Hur blir vi mer solidariska med världens fattiga?
Hur kan vi i den materiellt välmående medelklassen hejda materiell överkonsumtion – och gestalta vårt vardagsliv med ett större mått av förundran och förnöjsamhet?
Och var finner vi framtidstron i en tid av klimat?ångest och misströstan?

Vad som krävs är den mest genomgripande samhällsförändringen sedan industrialismen. Den nuvarande marknadsekonomin, byggd på girighet, evig materiell tillväxt och slit-och-släng måste reformeras. Och en massiv överföring av teknik och pengar måste ske från rika till fattiga länder.

Det är akut bråttom. Senast 2015 måste utsläpps?kurvorna för växthusgaserna vända nedåt. Hoppet står till att alltfler nu inser lägets allvar. Att det finns goda strategier och löftesrik teknik. Och att klimatkrisen faktiskt kan lösas med en bråkdel av de enorma pengar som nu sätts in för att häva krisen på finansmarknaden.

Klimatmanifestet från Uppsala ställer tuffa krav på främst de rika nationernas ledarskap. Green development rights är deras spännande nyckelmodell för en rättvis fördelning av bördorna när växthusgasutsläppen globalt måste halveras till 2050.

Tro nu bara inte att Uppsala möte var till för en liten elit! Alla var välkomma. Minst tusen deltagare från främst Sverige deltog i de högtidliga ceremonierna i Domkyrkan. Och kunde välja bland drygt 50 olika seminarier om allt från klimatsmart vardagskonsumtion till vetenskapliga övningar och reflektion kring till exempel buddhistisk, muslimsk och kristen syn på naturen och människans ansvar.