[Ur nummer: 10/2009] Våra pensionspengar skall växa för att vi skall få en tryggad ekonomi på ålderns höst. Fondbolag använder sin marknadsföring för att övertala oss att just de förvaltar vårt pensionskapital bäst.
Pensionspengarna skall växa! Hur växer då pengar?
Jag antar att man inte kan stoppa en krona i en blomkruka eller i trädgårdslandet och när jag sedan går i pension så har jag ett träd som jag plockar de tusenlappar jag behöver för att betala hyra och mat.
Pengarna som skall sättas undan till våra pensioner placeras på börsen via fonder. Dessa fonder skall växa och ge avkastning till våra pensioner. Pensionen är således avhängigt av hur den fond du satsat pengar i växer eller minskar.
Med tanke på att pengar är en måttstock på varors värde så måste då den logiska förklaringen vara att fonderna har pengarna i företag som skall blir mer värda. Som fondmäklare bör du då tänka tanken att detta företag kommer att bli mer värt nästa år och då sätter jag pengarna där.
Gemensamt med andra fondmäklare som tror likadant, är de villiga att köpa dessa företags aktier för att trygga tillväxten i pensionsfonderna.
Enligt marknadsekonomins sätt att fungera så vet vi att ju fler köpare som finns till ett begränsat utbud desto mer stiger varans pris.
När arbetsgivaren varje år betalar vår avtalspension så skall våra fondmäklare köpa aktier i företag, för att trygga våra pensioner. Miljarder kronor kommer ut på marknaden och som en logisk konsekvens stiger då priset på aktierna och får ett högre marknadsvärde. Vi kallar då detta sparande. Aktien stiger i företaget och det samlade kapitalet får ett högre marknadsvärde trots att själva företaget inte har förändrats något nämnvärt. Huvudorsaken till att börsen börja stiga är att det sätts in mer pengar. Ju mer som pumpas in desto mer stiger den.
En vanlig föreställning är att dessa insatta pengar går till företagen. Så är det nu inte, dessa pengar går till dem som är anonyma ägare av aktierna och säljer dessa för att göra vinst. Endast vid nyemission ges pengar till företagen
Om vi jämför aktiehandeln med övrig konsumtion så finns det ett samband. Om varan du tänker köpa finns i begränsad tillgång och det finns många köpare så stiger priset.
Den blir dyrare ju större efterfrågan är. Det gillar vi naturligtvis inte.
När börsen stiger på grund av att efterfrågan ökar så kallar vi det sparande.
I år har börsen stigit med 40 procent trots att det är lågkonjunktur, företagen går på lågvarv och arbetsgivarna varslar anställda. För några år sedan då Sveriges företag gick för högvarv så sjönk börsen. För mig verkar detta väldigt konstigt men det finns säkert någon som kan ge mig ett pedagogiskt svar på detta.
Inför min pensionering är jag mer intresserad av att det finns människor i arbete och att pengar investeras i verksamheter som bidrar till att samhället utvecklas. Jag har ingen nytta av pengar som dansar runt som börssiffror i virtuella datorsystem.