Det verkar arrangeras nästan hur många musikfestivaler som helst. Men konkurrensen är stenhård.
Det stora överflödet har skapat vinnare och förlorare.

[Ur nummer: 10/2009] Det har blivit rena hysterin. Under de senaste åren har en festivalfeber där arrangemangen avlöser varandra brett ut sig. I både stora och små städer slås det årligen på stora trumman för kommunens eget jippo och därtill arrangeras nischade festivaler inom de flesta musikaliska kategorier.
Störst uppmärksamhet väcker emellertid alla de som är inriktade på rockbaserad musik. Många äger rum i städer och arrangeras inte längre av ideellt engagerade personer utan av vinstdrivande företag. De har blivit allt mer strukturerade och tappat flumstämpeln. Numera är det inte bara alternativa tältande människor som åker på festival.

Vinnare och förlorare
Men det stora överflödet har skapat vinnare och förlorare. I dagens lågkonjunktur och överhettade konsertklimat finns det helt enkelt inte plats för alla festivaler vilket får till följd att de äter upp varandra.
Ett par arrangemang som i somras åkte på rejäla bakslag var Hultfredsfestivalen och Where the Action Is – medan Arvikafestivalen, Peace & Love och Sweden Rock slog publikrekord. Det gjorde även stadsfestivalen Way out West i Göteborg.
– Att uppleva livemusik är något som folk jämt har velat göra. Men i dag är musiklyssningen mer segmenterad och det finns fler artister. Det handlar om att skapa värden kring musiken. Att se den live tillsammans med andra, tillhöra en liten grupp och inte den stora massan, säger arrangören Niklas Lundell på Luger, som står bakom både Where the Action Is och Way out West.

Gagerna har blivit högre
Medan många större festivaler har vind i seglen får de som satsar på smalare musik svårare att överleva.
– Gagerna har helt klart blivit högre och alla har inte råd att betala. Priset för de verkligt stora artisterna har sprungit iväg. När skivförsäljningen rasar behöver de hämta sina inkomster från livesidan, förklarar Niklas Lundell.
Men de som firat de allra största triumferna är hårdrocksfestivalerna. Trots att giganter som AC/DC, Metallica och Judas Priest besökte Sverige tidigare i år vallfärdade publiken till flera sommarfestivaler.
– Hårdrocken är ett unikum. Fansen har en hängivenhet som är beundransvärd. De identifierar sig med både livsstilen och musiken och får kickar av att ha sett artisterna live, avslutar Niklas Lundell.