Förlorarna i fotboll offrades till gudarna
Om en vecka börjar fotbolls-VM, ett spel som folk har ägnat sig åt sedan urminnes tider. Så pass tidigt som 2500 år före Kristus spelades i Kina ett fotbollsliknande spel tsu chu – som ordagrant betyder sparka boll.
[Ur nummer: 06/2010] Välkänt är aztekernas religiösa bollspel tlachtli där det förlorande laget offrades till gudarna. I Europa spelades ett slags medeltida folkfotboll i främst England, Frankrike och Italien. Uppåt femhundra spelare i varje lag var inte ovanligt. En läderklädd urinblåsa drevs under ganska våldsamma former från by till by, spelet kunde pågå i dagar. Detta oroade makthavarna som förbjöd stora fotbollsansamlingar som framkallade upplopp och bråk. Fotboll kunde vara ett kamouflage för de fattigas uppror mot makten.
Den moderna fotbollen föddes på engelska internatskolor runt mitten av 1800-talet. För att särskilja sig från den medelklassdominerade rugbyn började överklasspojkarna att spela boll utan att ta med händerna. Gentlemannaskap och självkontroll var honnörsord och det tränades och uttrycktes i fotbollen. Ett regelverk infördes som ligger till grund för fotbollen än idag. Offsideregeln utvecklas, domaren träder in, straffsparken kommer till och målvakten skyddas från att ha varit lovligt byte för slag och tacklingar. Det hände faktiskt att målvakten avled av alltför brysk behandling från utespelarna.
När sedan arbetstiden minskar började den engelska arbetarklassen ägna lördagseftermiddagarna åt fotbollsmatcher. Med proffsfotbollens inträde 1885 fick man inflytande över spelet. De fostrande och ideologiska övertonerna dämpades, klubbar och seriespel blev viktigare. Överklassens fair-play-ideal slog aldrig riktigt rot, publiken (övervägande arbetarklass) ville hellre stötta sitt lag och se det segra.
I Sverige var fotbollen en ganska liten över- och medelklassport runt 1900, men den klassbreddades ganska snart. Också här handlar det om att skapa en positiv manlighet, oberoende av klasstillhörighet. Genom fotboll härdades veka medelklassynglingar, medan arbetarpojkarna kultiverades. Fotbollen skolade klasserna i en anda av samförstånd. I både England och Sverige tog medelklassen kontrollen över det organisatoriska och ekonomiska, men arbetarklassen var snart i kraftig majoritet på plan och på läktarna. Utan det inflytandet skulle fotbollen knappast vara den globala sport den är idag. Ta SM-turneringen 1909 när Djurgården tilldömdes en straff mot AIK. Djurgårdarna tyckte att straffen var feldömd och slog den med flit utanför. Detta applåderades som föredömligt. Tänk den publik- och mediastorm det skulle utlösa idag, så förstår man fotbollens utveckling från gentlemannafostran för ett fåtal till den kulturella frizon den är för många. På en fotbollsmatch får man jubla, till och med över en hårt dömd straff. Fotbollens kollektiva glädje får folk att känna samhörighet, den är sant klassöverskridande.
Under senare tid har fotbollen som folkrörelsekraft försvagats och kommersiella krafter tagit över. Fotboll är bra mot mycket men inte mot nyliberal kapitalism, tycks det. Till sist ett VM-tips: Elfenbenskusten och Spanien spelar final den 11 juli i Johannesburg.