Det är mycket att tänka på för att barnen ska kunna sitta säkert i bilen.
Från babyskydd och bilbarnstol till bälteskudde. För att inte tala om hur man spänner fast grejorna.

[Ur nummer: 06/2010] Det krävs ingen större fantasi. Man kan lätt inse vad som skulle kunna hända med en bräcklig liten barnnacke vid de mäktiga krafter som utlöses vid en kollision.
– Om man kan stötta huvudet vid en krock står hjärnan stilla och nacke och ryggrad avlastas. Det är så en bakåtvänd bilbarnstol fungerar. Det är 90 procents chans att överleva i en sådan stol, berättar Stefan Kaleby, trafikkonsulent på NTF Väst.
Ämnet bilbarnskydd är dock mer komplicerat än vad man kan tro.
– De vanligaste felen är att man vänder barnet för tidigt, från bakåtvänd till framåtvänd stol, och låter det använda babyskyddet för länge. Det är också vanligt med felmontage, att man inte fäster skydden rätt.

Litet fel gör enorm skillnad
Stefan Kaleby demonstrerar hur ett bilbälte ska dras för att korrekt förankra en bilbarnstol. Därefter gör han om det men drar bältet på ett lite annorlunda sätt.
Skillnaden verkar liten men är i praktiken enorm – resultatet blir helt felaktigt vilket kan leda till livsfara vid en krock.
– Det är speciellt vanligt att man gör fel i baksätet. Folk tänker att det är säkrare där och man inte behöver vara så noggrann. Men det är inte statistiskt bevisat att baksätet är den säkraste platsen. Om stolen placeras i framsätet gäller det att platsen saknar krockkudde, eller att den har kopplats ur. Annars kan den skjuta loss barnstolen ur sina fästen.

Olycksstatistikens vinnare
Men faktum är att det är barnen som är olycksstatistikens stora vinnare. Sedan 1970 har antalet barn, upp till 14 år gamla, som dödats i trafiken minskat med hela 92 procent – från 128 stycken till blott tio 2007.
– De färre dödsfallen beror till stor del på den bakåtvända bilbarnstolen. Vid en kollision är dödsrisken fem gånger högre om barnet sitter framåtvänt. Andra orsaker är att barnens trafikmiljö förändrats, samhälls?byggnaden har blivit säkrare, resonerar Stefan Kaleby.
Men för en vanlig familj kan säkerheten bli dyr. Den som köper ett nytt bilbarnskydd varje gång telningen vuxit ur det gamla får betala ett antal tusenlappar. På marknaden finns även begagnade skydd och sådana som går att hyra.
Huvudsaken är att säkerheten sätts i första rummet.