Milkos mejeri i Sundsvall räddas kvar av Arla

[Ur nummer: 03/2011] – Det har varit roligt att få vara med om ett nytänkande, säger Peter Bengtsson, Livs klubbordförande på mejeriet i Sundsvall som efter en kraftfull lokal opinionsbildning räddas kvar.
Den 1 februari blev det klart att Arla träder in som ny ägare av Milkos mejeri i Sundsvall. Det hör inte till vanligheten att en klubbad strukturplan ändras. Men nu har det hänt och hoppet om fortsatt jobb har åter tänts för de cirka 100 mejeriarbetarna.
Peter Bengtsson vill ändå inte ta ut någon seger i förskott. Just nu tittar Konkurrensverket på affären. Denna granskning tar fem till sex veckor efter att ärendet lämnats in.
– Ingen vet vad som kommer att hända. Det finns många frågor, det kan dröja innan vi får svar, säger Peter Bengtsson.
Det enda man egentligen vet just nu är att ett beslut har fattats om att Sundsvallsmejeriet i Milkos regi ska läggas ner. Personalen är uppsagd, men som sagt: eftersom Arla köpt mejeriet finns hoppet om fortsatt jobb.

Tömde skåpen
Måndagen den 14 februari tömde de flesta sina skåp, lämnade igen nycklar och arbetskläder.
– Jag tror att det kändes vemodigt för många, men att det inte behöver innebära slutet för mejeriet, utan bara är en paus, gjorde att det ändå kändes ganska hoppfullt, säger Peter Bengtsson.
Det visade sig också att det inte var så lätt som Milko trodde att klara av distributionen utan mejeriet i Sundsvall. Bara någon timme efter att kylan i kylrummet hade stängts av blev det nödvändigt att sätta på den igen. Det var krisläge och sju av de uppsagda lagerarbetarna inkallades. Dagen efter blev krisen inom distributionen ännu större och alla 27 man fick börja jobba igen.
– Det här visar att Sundsvall är en knutpunkt. Det har vi sagt hela tiden. Ett nytt moment har tillkommit. Varor från mejerierna i Hedemora, Gävle och Grådö måste först lastas in i kylrummet. Det behövdes inte göras tidigare när vi hade egen produktion.

Arbetsplikt
Under uppsägningstiden har alla arbetsplikt. De dagar man går in och jobbar kommer att förlänga uppsägningstiden. Ingen ska förlora på det. Alla har jobbat länge på mejeriet och det innebär långa uppsägningstider på fem-sex månader.
* Kommer ni att klara er utan att bli arbetslösa?
– En del kommer nog att få en period av arbetslöshet. Vi kommer att söka nytt jobb hos Arla om affären går i lås och Arla kommer att anställa utifrån sina behov. Man har sagt att man har behov av det yrkeskunnande som mejeriarbetarna i Sundsvall har.

Ställer i ordning
En mindre grupp kommer att vara kvar för att städa och ställa i ordning lokalerna. Som facklig representant har Peter Bengtsson stannat. Han har alltid jobbat i produktionen. Nu får han vara i verkstan. Men det går bra.
– Jag är ju van vid att skruva på gamla bilar och de kunskaperna kan jag använda mig av, säger han.
Att det ska finnas ett mejeri i Sundsvall tycker Peter Bengtsson är logiskt. En nedläggning hade inneburit ökade transporter av mejeriprodukter.
– Det behövs ett lokalproducerat alternativ. Och det kommer Sundsvallsmejeriet att bli med Arla som ägare, säger han.