[Ur nummer: 03/2011] Det här är en hyllning till alla skyddsombud inom livsmedelsindustrin. De gör ett fantastiskt jobb. De är många, enligt den senaste statistiken finns totalt 1448 aktiva skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud.
Som skyddsombud gäller det att ha både energi och tålamod. Det är krävande att ha koll på bristerna i arbetsmiljön och se till att ingen kommer till skada, varken fysiskt eller psykiskt. Det gäller att vara påläst, veta vad lagar och avtal säger och vilka krav som kan ställas.

Edip Ergül är huvudskyddsombud på Arla i Linköping. Han belönades nyligen med Stora skyddsombudspriset. Det kändes bra. Han är verkligen värd priset. Stort grattis Edip! I Mål & Medel efterlyste han för flera år sedan bättre kunskaper hos arbetsgivarna när det gällde arbetsmiljöfrågor. Han har gått från ord till handling, idag har han utbildat 400 chefer och skyddsombud inom Arla. För honom är också den psykosociala arbetsmiljön den stora utmaningen.

Det krävs mycket av dem som vill förbättra arbetsmiljön inom livsmedelsindustrin. Arbetsolyckorna och arbetsskadorna är på tok för många. Och till dessa kan läggas stora brister i den psykosociala miljön.
Förbundet har länge kämpat för att förbättra villkoren. En förlegad syn är att skyddsombuden skulle stå vid sidan av det fackliga arbetet. Så är det inte. Skyddsombud idag är i högsta grad fackliga.
Förbundet har också genomfört arbetsmiljökontroller som visat på behovet av insatser. Ett verktyg är arbetsmiljöavtalet, det som förbundet förhandlade fram i avtalsrörelsen 2004.
Ett viktigt stöd för skyddsombuden är också Arbetsmiljöverket och de inspektioner som verket genomför. Tyvärr har detta stöd försvagats på senare år. Under treårsperioden 2006-2009 bantade den borgerliga regeringen verkets budget med 155 miljoner kronor. En första sammanställning som verket gjort för 2010 visar att antalet anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar ökar. Detta efter en flerårig minskning. Även dödsolyckorna ökar.

Skyddsombud vittnar nu om att verket i allt större utsträckning lyser med sin frånvaro. Ett tecken är färre inspektionsmeddelanden. Det kommer också signaler om att det blivit svårare för skyddsombuden att få kontakt med verkets inspektörer. De har inte bara blivit färre, de ska också hinna med fler inspektioner.
Skyddsombuden kämpar på. Men helt klart ökar även deras arbetsbörda. De tvingas också i större utsträckning ta till paragraf 6:6a för att få verket att ingripa om företag inte genomför eller svarar på krav som de ställt.
Det finns en Facebookgrupp som bör nämnas. Den heter ”Support your local skyddsombud”. Det var ett regionalt skyddsombud i Alingsås som startade den för snart två år sedan efter att ett skyddsombud i Umeå åtalats. En åklagare valde att väcka åtal inte bara mot platschefen utan också mot det lokala skyddsombudet efter en rasolycka under ett schaktningsarbete. Skyddsombudet friades men gruppen som bildades i protest lever vidare och får fler och fler medlemmar. Inget skyddsombud ska stå ensamt om han eller hon blir åtalad för arbetsgivarens arbetsmiljöbrister. Gruppen firar Skyddsombudens dag den 29 juni.

Glöm aldrig att det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Skyddsombudens ansvar är att ha koll på risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och komma med synpunkter.