Färre arbetsolyckor
i hårt drabbad bransch

De senaste två åren har olyckorna inom köttindustrin minskat. Det är de mindre företagen som visar vägen medan de riktigt stora företagens återgång till gamla produktionsmetoder utgör ett hot mot en sund utveckling. Det framkommer av en omfattande tillsyn av branschen som Arbetsmiljöverket genomfört.

[Ur nummer: 04/2011] Slaktare och styckare är yrkesgrupper som ofta drabbas av ganska så långa sjukskrivningsperioder. Stora risker i deras dagliga arbete är att slinta med kniven och att drabbas av belastningsskador. Arbetsolyckorna var under perioden 2006-2010 fem gånger så vanliga och arbetssjukdomarna tre gånger så vanliga inom köttindustrin jämfört med samtliga branscher.

Arbetsskador och olyckor
I syfte att förebygga arbetsolyckor och belastningsskador har Arbetsmiljöverket 2006 och 2010 genomfört riktade inspektioner inom köttbranschen. Samtliga köttföretag med fler än fem anställda har omfattats av verkets tillsyn. Ansträngningarna ha gett resultat, de senaste två åren har arbetsolyckorna minskat med en femtedel.
– Det här är inte enbart vår förtjänst utan är resultatet av ett samarbete, understryker Ernst Christensen, arbetsmiljöinspektör och involverad i tillsynen.
* I ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket står att de mindre företagen visar vägen. Hur kommer det sig?
– Individens handlingsutrymme är viktigt för hälsan. På de mindre företagen finns generellt sett större möjlighet till varierat arbete än på de riktigt stora företagen där arbetet många gånger är mer bundet då man återgått till gamla produktionsmetoder med slakt och styckning enligt löpandebandprincipen, förklarar Ernst Christensen.
Det var de större styckningsföretagen, totalt elva anläggningar, som Arbetsmiljöverket först riktade in sig på.
Året var 2006 och en rad krav på förbättringar av arbetsmiljön ställdes vilket vi också rapporterade om i Mål & Medel.
Det krav som hamnade i fokus och även överklagades till regeringen från arbetsgivarhåll var kravet på knivfri tid och en gräns för styckningsarbete om sex timmar per dag. Regeringen fastställde Arbetsmiljöverkets krav. Det blev en viktig hörnsten när verket förra året inspekterade de mindre styckningsföretagen, alla med fler än fem anställda.
– Vi började med att skicka ut ett tillsynsmeddelande till 180 företag där samma krav ställdes som vi ställt 2006 på de större företagen. Utifrån de svar som kom in valde vi ut 50 företag som vi besökte, berättar Ernst Christensen.

Variation och vila
Syftet var att se till att hela branschen levde upp till verkets krav. Varierande arbetsuppgifter och tid för återhämtning efter ett påfrestande pass är nödvändigt för hälsan och bra för produktionen. Kraven som ställts har bland annat handlat om sextimmarsregeln, arbetsrotation, arbetshöjd och sträckavstånd, årliga medicinska kontroller och rutiner för dokumentation och anmälan av olyckor.
Hälften av de 50 mindre företagen klarade detta och hälften fick krav att åtgärda brister.
– Det var ungefär vad vi förväntat oss. Det har också varit ett brett spektra. Vissa företag har varit mycket duktiga medan andra inte tagit till sig alls vad som hänt i branschen de senaste fem, sex åren, fortsätter Ernst Christensen.
Han konstaterar också att vissa skyddsombud blivit mer vakna för brister i arbetsmiljön men att det behövs ännu fler som är aktiva och använder sig av de möjligheter som står till buds för att sätta press på arbetsgivarna att vidta åtgärder.