[Ur nummer: 04/2011] * Boktitel: De dödas bok * Författare: Patricia Cornwell
* Norstedts pocket 2010
I den femtonde boken om rättsläkaren Kay Scarpetta får vi möta det numer välkända persongalleriet kring vår lite trubbiga hjältinna. Cornwell var för övrigt pionjär med att lansera en rättsläkare som huvudperson i en deckare. Den överintelligenta och ännu mer trubbiga systerdottern Lucy, som påminner starkt om Stieg Larssons Lisbeth Salander, och medhjälparen Marino vars karaktär är i fortsatt fritt fall från cool och charmig buffel till fullkomligt bindgalen
nehandertalare.
Kay Scarpetta har öppnat en privat byrå för rättsmedicinska undersökningar i Charlestone i South Carolina där hon erbjuder hjälp vid brottsplatsundersökningar till kommuner som saknar egna resurser för detta. Historien tar dock sin början i Rom där en ung amerikansk tennisspelerska på elitnivå hittas mördad under de mest vidriga omständigheter.
Spåren leder tillbaka till USA och Scarpetta dras in i utredningen. Det blir fler makabra mord och mardrömmen är ett faktum. Handlingen har många trådar som till sist binds samman i en fantasifull, om än inte helt trovärdig, upplösning. Men spännande är det!