Tusentals miljoner samlas på hög för att skadade inte klarar F-kassans prövning

Arbetsskadeförsäkringen gjordes om 2002, och bevisreglerna mjukades upp något.
Det har inte haft någon större effekt. Allt färre får del av försäkringen, och förra året översteg inkomsterna utgifterna med drygt 3, 6 miljarder kronor. Det samlade överskottet i arbetsskadeförsäkringen motsvarar mer än sex års utbetalningar.

[Ur nummer: 04/2011] Överskottet i försäkringen kan förklaras med att det ”råder brist” på arbetsskadade och arbetsskadeanmälningar som klarar Försäkringskassans prövning. Förslitnings- och belastningsskador liksom stressrelaterade skador är sådana som kan vara svåra att koppla till skadlig inverkan på jobbet.

Andra skadeorsaker
Det kan bero på att det saknas tillräckligt vetenskapligt underlag, eller att Försäkringskassan hänvisar till konkurrerande skadeorsaker, som åldersförändringar.
Såväl antalet anmälda som prövade arbetsskador, och även andelen godkända arbetsskador sjönk drastiskt efter det att villkoren skärptes 1993.
Arbetsskadeförsäkringen har kritiserats för att vara för snål och för att missgynna kvinnor. 2002 ändrades försäkringen, och beviskraven sänktes. Ett viktigt skäl var att utjämna könsskillnaderna, kvinnors arbetsskador skulle nu lättare kunna godkännas.

Ökar år för år
Så har inte blivit fallet. Det är fortsatt svårt för kvinnor att få sina skador godkända, och det totala antalet godkända skador ligger kvar på en låg nivå.
Därför ökar överskottet i försäkringen för varje år.
Förra året var överskottet 3 635 miljoner kronor. I år räknar Försäkringskassan med att det blir 4438 miljoner, och 6866 miljoner 2015 om inte arbetsskade?avgiften sänks.
Det samlade överskottet i arbets?skadeförsäkringen var vid årsskiftet 28955 miljoner kronor. Med oförändrad arbets?skadeavgift beräknas överskottet 2015 vara 57038 miljoner.