Påskupprop mot ett ovärdigt system
[Ur nummer: 04/2011] Det sjukförsäkringssystem som vi har idag är inhumant och inte värdigt ett land som Sverige. Dagligen kommer rapporter om människor som drabbats hårt av alliansregeringens brutala reform. Som Omar Abdullah som vi berättar om i det här numret av Mål & Medel. Enligt hans läkare har han noll arbetsförmåga men Försäkringskassan vill ändå tvinga honom till Arbetsförmedlingen.
Omar Abdullahs situation förvärras helt i onödan. Det är svårt att inte bli berörd och upprörd å hans vägnar. Ingen människa ska behöva bli behandlad på det här sättet. Tyvärr delar han sitt öde med många andra. Säkerligen finns också ett stort mörkertal.
Heder åt anställda inom vården och inom ansvariga myndigheter som kritiserat regeringens politik och vittnat om hur svår situationen är för många långtidssjuka. Allt för många livsavgörande frågor lämnas obesvarade. Hur många har hamnat mellan stolarna? Vilka får idag ta över försörjningsansvaret för de sjuka som tvingas lämna systemet?
Det är inte bara den som är sjuk som drabbas av regeringens arbetslinje och de hårda regler som följer med den. Det slår också hårt mot nära anhöriga. Att stå utan sjukersättning och tvingas till socialbidrag är inte något man väljer själv. Det är en sista räddningsplanka och det är jobbigt att behöva använda den. Något som förmögna personer aldrig behöver riskera. Den borgerliga politiken slår mot dem med små marginaler. I dagens Sverige måste du vara rik för att ha råd att vara sjuk.
I ett brev ställt till samtliga riksdagsledamöter uppmanar nu Wanja Lundby-Wedin dem att ta sitt förnuft till fånga. Hon kräver utförsäkringsstopp och en total översyn av reglerna i sjukförsäkringen. Det är helt rätt men borde ha gjorts för länge sedan kanske någon tänker. Till fackföreningsrörelsens försvar ska sägas att brevet till ledamöterna är det tredje i ordningen.
Den ansvarige moderate socialministern, Ulf Kristersson, har vid flera tillfällen öppnat för förändringar utan att någonting i slutänden har hänt.
Nu växer också den allmänna opinionen mot det illa genomtänkta sjukförsäkringssystemet. Handikapporganisationer, den kyrkliga rörelsen, oppositionen och fackföreningsrörelsen kräver nu omedelbara och långtgående förändringar.
Allt fler ansluter sig också till Påskuppropet mot utförsäkringarna som startat via kyrkan. Tiotusentals hade redan i mitten av mars skrivit under uppropet som även LO har förklarat att organisationen stödjer. Enligt Påskuppropets hemsida planeras aktioner på ett 50-tal platser i landet under påskhelgen.
Det känns bra att allt fler nu engagerar sig. Det omänskliga lidandet måste få ett slut nu. För att få en förändring till stånd krävs att vi alla säger ifrån och sätter press på den borgerliga regeringen vars politik på detta område allt mer framstår som ett stort misslyckande.
Arbete åt alla är ett rimligt och mänskligt krav, att tvinga sjuka utan ork och kraft att arbeta är däremot fullkomligt omänskligt och ovärdigt ett välfärdssamhälle.