[Ur nummer: 04/2011] * Boktitel: Flickan under jorden * Författare: Elly Griffiths * Översättare: Carla Wiberg * Minotaur 2009, Månpocket 2011.
l Ett människoben hittas i sumpmarkerna vid Norfolks kust och för kriminalkommissarie Harry Nelson väcks hoppet om att en gammal gåta äntligen ska lösas. Han misstänker att det rör sig om rester av lilla Lucy Downey som försvann spårlöst från sitt hem för tio år sedan för att aldrig återses. När arkeologen Ruth Galloway – vår överviktiga, medel?ålders hjältinna – kallas in visar det sig att benet kommer från bronsåldern och Harry Nelson får fortsätta att leta. Snart försvinner ännu en ung flicka och Ruth Galloway dras återigen in i polisutredningen.
Flickan under jorden är den första boken i en planerad serie om genomsympatiska Ruth Galloways bravader och Elly Griffiths debut som författare. Mycket välskrivet, mycket spännande och mycket trevligt. Ett riktigt fynd för den som gillar brittiska rysligheter med hög mysfaktor.
Uppföljaren Janusstenen är också utgiven på svenska och den tredje romanen Huset vid havets slut ligger på bokhandlarnas hyllor nu i april, men dessa två böcker finns ännu inte som pocket på svenska.