[Ur nummer: 04/2011] Skärvångens bymejeri i Krokoms kommun fortsätter att satsa. Tre miljoner har investerats i en slakt och charkanläggning på ägarna Tor och Roland Norrmans gård. Här ska bygdens egna djur slaktas.
Lillian Mellkvist som jobbat på mejeriet i 12 år, sedan det startades, säger att det är jätteroligt. I den vision som ägarna har ryms inte bara osttillverkning och charkproduktion. Därtill är det bryggeri, bageri, jordkällare och restaurang.
– Vi är kommunens största turistattraktion. Det kommer cirka 10 000 besökare hit varje sommar, säger hon.
Tidigare jobbade hon med osttillverkningen, men efter att hon fått en belastningsskada har hon bytt jobb och blivit ansvarig för paketering och butik.
Antalet anställda uppgår till 15-20 stycken. Men det fackliga engagemanget är inte så stort. Bara tre är med i facket.
– De andra säger att fackavgiften är så hög att de inte har råd, men jag säger att för mig är det tvärtom. Jag har inte råd att inte vara med, säger Lillian Mellkvist.
Livs lokalombudsman i Östersund, Anders Andersson, är den som sköter förhandlingarna. Han ska snart komma till arbetsplatsen och då hoppas Lillian att det blir mer aktivitet och att fler går med.