Anders tog chansen att börja plugga
”Jag fick beskedet att jag kommit in på utbildningen samma dag som de 60 första uppsägningarna kom”
Det var så nära för 20 år sedan. Anders Zerath hade fyllt i ansökningshandlingarna men i sista stund ändrade han sig. Det var tryggheten att ha ett jobb och en lön som tickade in varje månad som höll honom tillbaka. Men för ett år sedan gjorde han till sist slag i saken och nu går han livsmedelsteknisk högskoleutbildning.
[Ur nummer: 4/2011] Hans arbetsplats, Kronfågels anläggning i Kristianstad, stänger i oktober. Det fick honom att till sist våga ta steget och söka den tvååriga högskoleutbildningen som vänder sig till de som har minst två års yrkeserfarenhet av livsmedel. Utbildningen är unik, finns ingen liknande i Sverige vad han vet.
– Jag är glad att det blev av till sist. Det är en bred utbildning och mycket av det jag gjort i mitt jobb har jag nytta av på högskolan. Det gillar jag, säger Anders Zerath.
Han är idag påfallande nöjd med tillvaron. Glädjen lyser om honom. Det gjorde det också i våras för ett år sedan när han fått beskedet att han kommit in på Lunds Tekniska högskola. Han hade hållit det hemligt på jobbet att han sökt utbildningen. Han var för sent ute och tänkte att det kanske inte skulle gå vägen.
– Det blev lite märklig stämning. Jag fick beskedet att jag kommit in på utbildningen samma dag som de första 60 uppsägningarna kom. Jag var lycklig och de andra olyckliga.
Pendlar varje dag
Utbildningen som är på 120 högskolepoäng är förlagd till Campus Helsing?borg. Han pendlar varje dag från Kristianstad där han bor. Det blir cirka tre timmars resväg per dag. Det har varit rätt tålamodsprövande, inte minst när det gäller antalet inställda tåg, låter han mig förstå.
– En kompis till mig som gått utbildningen betonade att jag inte skulle låta tågresan knäcka mig. Han uppmanade mig att jag skulle passa på att ta mikropauser och plugga på tåget. Det har jag också gjort och det har fungerat bra.
• Har det varit svårare eller lättare än vad du tänkt dig att börja studera efter så många år?
– Överhuvudtaget var det tufft att sätta sig i skolbänken igen efter att ha kroppsarbetat i 24 år. På jobbet kunde jag allt, visste allt, plötsligt var allt nytt och en helt ny livsstil. Men man kommer fort in i det. Kemin var nog något som de flesta tyckte var rätt knepig även om kursen var fullt möjlig att klara sig igenom.
Vi sitter på ett anrikt fik i Kristianstad. Det är fredag och han är ledig från skolan, det vill säga har ingen undervisning utan pluggar hemma.
Alldeles innan vi ses har han besökt Kronfågels anläggning och delat ut broschyrer om utbildningen. Han hoppas att fler arbetskamrater ska följa hans exempel och börja studera.
– Det kan bli rätt så tufft i Kristianstad framöver med tanke på att cirka 175 personer står utan jobb när Kronfågel stänger.
Endast ett fåtal har nappat på erbjudandet att följa med till anläggningen i Valla, inte fler än ett tiotal. Det är rätt tufft att bryta upp och flytta iväg cirka 40 mil, konstaterar han.
Aldrig för sent att börja plugga
Han har själv jobbat på Kronfågel hela sitt yrkesverksamma liv, började 1987. Han har jobbat i stort sett överallt på anläggningen och också varit fackligt aktiv under många år.
– Jag tillhör inventarierna, konstaterar han.
Anders Zerath har kvar sin anställning, är studieledig, men varslad. Fram till fabriken stänger går han in och jobbar under loven, det ska han göra i sommar också och får då möjlighet att använda sig av sina nyvunna kunskaper.
Han fyller 43 år i år men är inte äldst på utbildningen vilket han hade befarat. Det finns de som är runt 50 år.
– Så det är aldrig för sent att börja studera, säger han. Det är kul med en utbildning som bygger på att man har erfarenheter av livsmedel. Vi relaterar hela tiden till det som vi jobbat med innan. Det handlar om allt från värmelära till mikrobiologi.
Ekonomiskt är det inte lika roligt. Han lever på studielån och har alla tillägg man kan få då han har fyra barn att försörja, äldsta 17 år och yngsta 3 år.
– Förhoppningsvis får jag ett bättre betalt jobb efter avslutade studier och kan snabbt betala av studielånet. Som Göran Persson säger, den som häftar i skuld är inte fri.