– Det största problemet är ungdomar som inte gått ut gymnasiet, de saknar erfarenhet, har inga referenser, säger Lars Lars?son som är arbetsförmedlare med ansvar för de unga på Arbetsförmedlingen i Eslöv.

[Ur nummer: 06/2011] Att ha slutexamen från gymnasiet är för arbetsgivarna ett bevis på att man sköter sig. Saknas den så blir det svårt att få och behålla ett arbete.
– Systemet är oerhört hårt mot ungdomar som är skoltrötta. Det behövs tidiga insatser, för när de kommer till oss har de väldigt stor uppförsbacke. Vi har idag ett samarbete med Eslövs folkhögskolor där ungdomar kan gå för att komma igång igen och bli studiemotiverade, säger Lars Larsson.
* Vad tror du om ingångslönerna? Är de ett stort problem?
-Låt mig säga så här. Om man till varje pris vill minska ungdomsarbetslösheten, ja, då är det så att man kan sänka ingångslönerna. Det skulle göra att fler får jobb, men det skulle också skapa nya problem, vi skulle få ”working poor” som i USA. Arbetsgivarna, Almega, säger att det skulle finnas potential för lågproduktiva jobb, dessa jobb förutsätter låga löner. Jag tror inte på denna väg.
Och så säger han det som många experter säger, men som ingen ännu märker. Arbetsförmedlingens stora utmaning är att klara av en kommande brist på arbetskraft. Det är vad som väntar inom ett till två år. Tittar man på kurvorna över pensionsavgångar så är detta ett faktum. Nu är det också så att alla jobb som folk pensioneras från inte blir kvar, de rationaliseras och effektiviseras.