[Ur nummer: 06/2011] Spanien: Nya ägare utreds för bedrägeri
I Spanien har nedläggningen av El Caserío i Mahón på Menorca i Spanien väckt starka känslor. Det började med att Kraft Foods 2008 meddelade att man tänkte lägga ner fabriken. Nedläggningen skulle inte bara göra de 163 arbetarna på fabriken arbetslösa. Det skulle också få ekonomiska och miljömässiga konsekvenser för ön Menorca. Facket slogs mot nedläggningen vilket ledde till att fabriken blev såld till den spanska koncernen Nueva Rumasa. Det verkar nu som Kraft antingen varit grovt försumlig i kontrollen av köparen eller grovt oärlig mot sina anställda och Menorcaborna. Nueva Rumasa har nu gjort konkurs och utreds för bedrägeri.

Argentina: Protester och ockupation!
I Argentina sade Kraft Foods upp 150 anställda vid en av fabrikerna. Det ledde till våldsamma protester som både demonstration och ockupation. Efter att produktionen stått stilla i 45 dagar så återgick arbetarna till jobbet.

Norge: Hotade Munch-tavlor
Kraft Foods uppträder mer och mer som ett riskkapitalbolag. Ett exempel är planer att sälja ut delar av den anrika chokladfabriken Freia i Oslo.
Kontorsbyggnad, Freiasalen och parken kan komma att stryka med när ägaren ser över vad som kan omsättas i pengar.
Det skulle i så fall vara en stor förlust. Freiasalen, som är namnet på fabrikens matsal, är utsmyckad med ett tiotal stora tavlor målade av den kände konstnären Edvard Munch. Parken, som ligger i anslutning till matsalen, är berömd för sina många skulpturer även de gjorda av kända konstnärer. Både matsal och park hade tidigare ägare investerat pengar i för att berika de anställdas vardag, av Kraft Foods anses satsningen som dött kapital och en utgiftspost.

Storbritannien: Irene Wanted!
Affischen intill togs fram efter att Kraft Foods vd, Irene Rosenfeld, valt att inte dyka upp för att vittna inför en undersökningskommitté i brittiska parlamentet.
Hon till och med vägrade att svara på frågor på videolänk. Irene Rosenfeld infann sig inte heller vid en liknande utfrågning året innan.
Det var efter Krafts plötsliga svängning vad gällde att inte lägga ner den brittiska Cadburyfabriken i Somerdale. Kraft hade skapat förväntningar om fortsatt drift på anläggningen för att köpet skulle godkännas. När affären var i hamn berättade Kraft för de 400 anställda i Somerdale att nu var det slut.
Regeringens uppköpsnämnd (Takeover Panel) klandrade Kraft formellt för att ha uppträtt ”oseriöst” – och man bad Irene Rosenfeld återkomma för att se hur det gick med företagets löfte från året före om att vänta i två år med ytterligare övertalighet.

Sverige: Har koll på Chokladnätverket
4Chokladnätverket är Kraft Foods namn på den översyn som pågår av koncernens 21 chokladfabriker efter köpet av Cadbury.
Resultatet av översynen ska presenteras inom kort och oron är stor bland många anställda. Alla fabriker har nämligen fått till uppgift att utarbeta en plan med åtgärder för att optimera produktionen för de kommande åren. Jämförelser görs av lönekostnaden per timme och det befaras att den arbetskraftsintensiva produktionen kommer att koncentreras till de östeuropeiska anläggningarna där lönerna är betydligt lägre jämfört med Västeuropa.
Ingmar Kjaer, klubbordförande på Kraft Foods chokladfabrik Marabou i Upplands Väsby, är väl medveten om den översyn som görs.
– Men jag är inte så bekymrad. Det finns andra som är mer utsatta, värst är oron där det finns flera chokladfabriker i samma land, säger han.
Kraft är marknadsledande i Europa när det gäller fem produktkategorier. Förutom choklad och kaffe är det kex, godis och färskost.
Det europeiska huvudkontoret ligger utanför Zürich i Schweiz.

Sydafrika: ”Löftet bröts”
I Sydafrika hade Kraft fått klartecken från myndigheten för köpet av Cadbury genom att lova att affären inte skulle leda till några större neddragningar. Men löftet verkar inte hållas. Kraft planerar nu neddragningar som innebär att upp till 400 jobb försvinner på Cadburyfabriken i Port Elizabeth.
– Vi är just nu inne i ett känsligt skede. Företaget splittrar arbetarna genom att erbjuda avgångsvederlag innan vi har förhandlat klart hela paketet, berättar Katishi Masemola, generalsekreterare i det sydafrikanska livsmedelsarbetareförbundet.

Finland: ”Hoten biter inte”
Det har varit en tuff vår, berättar Leena Virtanen, klubb?ordförande på Kraft Foods kexfabrik i Vanda, Finland.
I sex veckor har fackklubben förhandlat om övertalighet i samband med att ledningen vill slå ihop två produktionslinjer till en.
Förhandlingarna resulterade i att 25 personer sades upp och utöver dessa skulle nio personer gå i pension utan att ersättas.
Leena Virtanen berättar att situationen är mycket svår på fabriken. Personalen räcker inte till, inte ens när de har lite att göra är de tillräckligt många. Både säkerhet och kvalité är i fara.
Förra månaden beslöt de anställda att gå ut i vild strejk i två dagar. De krävde att de uppsagda skulle få sina jobb tillbaka och de deklarerade också att de inte tänkte arbeta övertid.
– Ledningen har länge hotat oss med att lägga ned fabriken men det hotet biter inte längre på oss, berättar Leena Virtanen.