Tema: Hållbar matproduktion
I morgon blir det ogräspaj!
Matproduktionen står idag för 25-30 procent av växthusgasutsläppen.
Mest utsläpp orsakar de som har störst inflytande över matproduktionen. Rika och mäktiga beslutsfattare i och kring de transnationella företagen. Vi ställer frågan: Hur kan vi få en hållbar livsmedelsförsörjning?
[Ur nummer: 07/2011] Ett icke obekant problem för alla odlare är ogräs. Vad ska vi göra för att inte kirskål och nässlor ska ta över? Det bästa är helt enkelt att äta upp ogräset. Med andra ord: vi behöver förändra våra måltider så att de blir klimatsmarta.
På nätet fann vi ett delikat recept på ogräspaj. Det gröna kunde vi plocka i närmaste rabatt. Det andra som produceras av bönder och livsmedelsarbetare köpte vi i en vanlig livsmedelsbutik.
Ingredienser, 4 portioner
Pajdeg:
* 2.5 dl vetemjöl
* 75 g kallt smör
* 0.5 dl kesella
Fyllning:
* 5 dl kirskål
* 5 dl nässlor
* 0.5 st hackad gul lök
* 2 st finhackade vitlöksklyftor
* 1 msk smör
* mycket svartpeppar
* 3 st ägg
* 3 dl mjölk
* 8 st körsbärstomater i halvor
Bon Apetit!