[Ur nummer: 09/2011] Coca-Cola-facket vid Mégrine-fabriken i Tunisien gick ut i två dagars strejk i juli och lyckades få tillstånd viktiga förbättringar av arbetsmiljön. Man nådde också framgång med lönekompensation.
Facket vid Mégrine-fabriken är starkt och intog en ledande roll när Coca-Cola-facken tidigare i år genomförde en gemensam aktion för att avskaffa inhyrning inom Coca-Cola-systemet i Tunisien. Som en följd av denna framgångsrika kamp är nu alla arbetare direktanställda av Coca-Colas tappare SFBT.
Facket vid Mégrine krävde i juli att sjukstugan ska förbättras och att en ambulans ska vara tillgänglig för arbetarna vid anläggningen. Andra krav som rör löner, semester och bonusar till barnens skolavgifter förhandlas centralt mellan landsorganisationen UGTT och den tunisiska arbetsgivarföreningen. En centralt förhandlad löneökning på 5,5 procent ska tillämpas vid fabriken.
Ordföranden i Coca-Cola-facket, Houcine Krimi, tillhör också ledningen för det tunisiska livsmedelsarbetareförbundets, FGATs, och han betonar betydelsen av den fasta anställningen.
– Nu när alla arbetare blivit direktanställda innebär det att alla förbättringar som vi förhandlar oss fram till tillfaller alla Coca-Cola-arbetare. Det stärker deras motivation för att delta i facket och minskar rädslan för bestraffning.
På den fackliga hemsidan Coca-Cola workers world wide konstateras att den politiska revolten som ägde rum i vintras har lett till en förändrad maktbalans inom de tunisiska företagen.
Fackföreningarna spelade en avgörande roll i det demokratiska upproret i januari mot landets korrupte president Ben Ali som tvingades i landflykt till Saudiarabien. Presidenten har i sin frånvaro dömts till 35 års fängelse och 420 miljoner kronor i böter.