Nytt slakteri i Uppsala
[Ur nummer: 09/2011] Fem kilometer öster om Uppsala i Lövsta ligger det nya slakteriet och forsknings?centrumet för lantbrukets djur. Platschef Maria Lundesjö Ahnström har disputerat i köttvetenskap vid SLU Uppsala:
– Vi hämtar djuren, slaktar djuren och säljer köttprodukterna i samma region, säger hon i ett pressmeddelande.
Kommersiell produktion, forskning och utbildning kommer att samsas i Lövsta.Det är ett samarbete mellan lokal köttnäring och SLU. Alla studenter som läser djur- eller livsmedelsrelaterade utbildningar på SLU kommer under delar av utbildningstiden att vara på Lövsta forsknings?centrum för lantbrukets djur.
Det nybyggda slakteriet ger studenterna möjlighet att följa hela livsmedelskedjan från foderproduktion och djuruppfödning till slakt och förädling utan att behöva lämna området.
Målet är också forskning av högsta klass inriktad på djurvälfärd och djurhälsa, klimat?smart djurhållning och uthållig livsmedelsproduktion.
Lövsta Kött kommer att sysselsätta omkring 25 personer och producera 50 ton kött från nöt, gris och lamm varje vecka.