Utredning vill att brott mot arbetsmiljölagen ska avkriminaliseras

Straff fungerar dåligt som påföljd för brott mot arbetsmiljölagen, sanktionsavgifter är effektivare hävdar Arbetsmiljösanktionsutredningen. Därför föreslår man att de flesta brott mot arbetsmiljölagen avkriminaliseras genom att straff ersätts med sanktionsavgift och att högsta belopp för sanktionsavgiften höjs till 1 miljon kronor.

[Ur nummer: 09/2011] Utredningens uppgift var att se över arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningen för att genom effektivare sanktioner få en bättre efterlevnad av de olika lagarna.
– Utredningens förslag innebär att nästan alla direkt straffsanktionerade bestämmelser i Arbetsmiljöverkets föreskrifter tas bort och ersätts med sanktionsavgifter, alternativt förelägganden eller förbud med vite, konstaterar Sten Gellerstedt, arbetsmiljöutredare på LO.
– Vi har i princip inget emot att sanktionsavgifter används vid överträdelser av ordningskaraktär, för mer allvarliga fall vill vi dock ha straffen kvar, säger han och påpekar samtidigt att varken LO eller förbunden ännu hunnit studera och ta ställning till utredningen.

Ineffektivt
Skälen till utredningens förslag är att det visat sig att straff i många fall är en ineffektiv sanktion när det gäller brott mot arbetsmiljölagen. Många åtalsanmälningar leder heller inte någonvart på grund av bevissvårigheter.
Med sanktionsavgifter blir proceduren enklare, polis och åklagare behöver inte kopplas in utan Arbetsmiljöverket behåller kontrollen över ett ärende hela vägen.
Utredningen vill därför i de allra flesta fallen ersätta straff med sanktionsavgift. Högsta belopp för en sanktionsavgift föreslås bli höjd från 100000 kronor till 1 miljon.
Brottsbalksbrotten, alltså arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död eller kroppsskada eller framkallande av fara för annan, berörs inte av utredningens förslag.

Arbetstider
När det gäller lagarna på arbetstidsområdet föreslås samma sak som på arbetsmiljöområdet. Straff ersätts av sank-
tionsavgifter, och av förelägganden eller förbud (alltid med vite).
Samtliga ändringar föreslås börja gälla 1 juli 2013.