”Vi har försökt att få upp våra löner
i lokala löneförhandlingar men det har hittills inte gått”

– Vi hoppas att den kommande avtalsrörelsen ska ge ett synbart resultat i plånboken, att det blir en höjning som märks. Jag vet att avtalsrörelsen handlar om så mycket mer, men hur det än är så tror jag att de flesta prioriterar att få ut mer pengar, säger Birgitta Larsson, klubbordförande på Herrljunga Cider.

[Ur nummer: 10/2011] Det går bra för Herrljunga Cider. Fabriken har byggts ut flera gånger om sedan Birgitta Larsson började för 23 år sedan. Hon jobbar dagtid i lagret, men i många år jobbade hon tvåskift i produktionen.
– Jag plockar i lagret och försöker att hålla ordning och reda. Jag är också en resurs som hoppar in när det behövs i produktion.
Men hennes mångkunnighet är inget som lönar sig, inte heller den långa anställningstiden. Hon tjänar exakt enligt avtal, 115:51 i timmen vilket ger 20099 kronor i månaden.
Diskussionen i avtalsrörelsen om jämställdhetspottens vara eller icke förstår hon sig inte riktigt på. Vad hon vill se är en höjning av lönen: att såväl män som kvinnor som är lågavlönade ska få bättre betalt, för på hennes arbetsplats tjänar man lika lite oavsett kön.
– Vi har försökt att få upp våra löner i lokala löneförhandlingar men det har hittills inte gått. Det som vi nu försöker få in är att anställningstid ska räknas som grund för högre lön. Det här är något som alla upplever som rättvist, att den som jobbat länge ska få mer betalt än den som är nyanställd.
Vi har slagit oss ner på fackexpeditionen som ligger i anslutning till matsalen en trappa upp i fabriken med utsikt över Herrljunga. Hon visar stolt det lilla krypinet. Tidigare stod en säng här som tog all plats men nu har fackklubben äntligen fått ett skrivbord och därmed ett mer normalt arbetsrum.
– Förr tog jag hem en hel del av det fackliga arbetet men sedan vi fick ett riktigt kontor så kan jag få det mesta gjort på jobbet.

Verksamhetsträff i Göteborg
Hon berättar att hon dagen innan varit på region Västs verksamhetsträff i Göteborg.
– Det var ett bra möte med givande diskussioner, vi nominerade regionalt förtroendevalda och planerade verksamheten i regionen kommande år.
När jag frågar henne om hon blivit nominerad till något uppdrag i regionen får jag ett klingande skratt tillbaka.
– Nej, jag kan inte ta på mig fler uppdrag. Jag har tillräckligt att göra som det är, förklarar hon.
De är drygt 30 anställda på företaget, ett 20-tal ute i produktion, men de är bara tre som sitter i klubbstyrelsen.
– Det är inte fler som har velat ställa upp och så har det varit länge, förklarar hon.
Det har lett till att de tre i styrelsen fått ta på sig flera uppdrag var. Hon är själv både klubbordförande, huvudskyddsombud och försäkringsrådgivare.
Birgitta skulle vilja få med fler i det fackliga arbetet för att på sikt kunna lämna över till nya krafter.
– Det som jag jobbar på är att få fler ungdomar att gå fackliga utbildningar, jag skulle även vilja få iväg icke-medlemmar på utbildning så att de förstod vad det hela handlar om.
Hon ler trött. Det är fredag och hennes arbetsdag går mot sitt slut.

Firar 100 år
Den senaste tiden har varit mer hektisk än vanligt då företaget fyller 100 år.
Det har firats med öppet hus och tårtkalas för allmänheten i dagarna tre och under ett veckoslut bjöds all personal till London.
– Vi kom hem från London på söndagen. Resan är verkligen ett minne för livet, inte minst för mig som aldrig flugit tidigare, säger Birgitta Larsson och får något drömmande i blicken.
Hon tar mig på en guidad tur genom fabriken. Av firandet syns fortfarande tydliga spår, framför allt stora affischer där man kan läsa om fabrikens historia. Det var en frikyrkopastor som grundade företaget 1911 och nattvardsvin var det första som man började producera. Idag är det både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker som gäller, framför allt cider och glögg.