[Ur nummer: 11/2011] Filmtitel: Hysteria
Regi: Tanya Wexel
Komedi, romantik, 100 min.

År 1880 i det viktorianska London. Mortimer Granville (Hugh Dancy), en ung och ambitiös läkare ledsnar på de traditionella sjukhusens kvacksalveri med åderlåtning och vidriga hygieniska förhållanden.
Han börjar arbeta för privat-praktiserande Dr Dalrymple (Jonathan Pryce) som behandlar den fruktade kvinnosjukdomen hysteri genom att erbjuda de förmögna patienterna intim, manuell lättnad… En sysselsättning som snabbt visar sig leda till besvärliga arbetsskador i form av träningsvärk och kramp i den unge doktorns överansträngda hand.
Med hjälp av sin förmögne och elektronikintresserade vän lord Edmund (Rupert Everett) uppfinner han världens första vibrator – som snabbt blir en stormande succé, särskilt sedan den utvecklats i portabel form för hemmabruk. Under resans gång blir Mortimer förälskad i Dalrymples vackra dotter, socialisten Charlotte (Maggie Gyllenhaal), som fallit i faderns onåd genom sitt engagemang för kvinnlig rösträtt och fattigt folks rättigheter.
Hysteria är en riktigt rolig film med mycket söt romantik, hög mysfaktor och till och med några politiska poänger – även om man faktiskt inser att historien är ganska tunn när man efteråt ska försöka berätta vad den handlar om. Regissören Tanya Wexel och hennes lag med skickliga stjärnskådespelare kokar i alla fall ihop 100 trevliga och mycket sevärda minuter, en film som rekommenderas varmt.
Fotnot: Hysteri (grekiska hysteria, ”livmoder”) har sitt ursprung i de gamla grekernas föreställning att livmodern kunde vandra runt i kroppen och orsaka psykisk sjukdom hos kvinnor med koppling till sexualiteten. Diagnosen används inte längre utan har ersatts med andra, könsneutrala diagnoser som panikångest och ångestneuroser.