Ett ljust litet rum för själen
Känner du dig trött, hängig och orkeslös? Och har svårt att komma upp på morgonen? Då kan du ha fått en släng av höstvinterdepression. För att få tillbaks energin finns det flera olika metoder. Som till exempel att utsätta sig för starkt ljus.
[Ur nummer: 12/2011] Sandstranden är mjuk och behaglig. Ovanför den djupblåa himlen skiner en värmande sol och i närheten hörs vågbrus och kvittrande fåglar. Då och då fläktar en mild bris som får palmträdens blad att försiktigt rassla till. Livet kunde inte vara bättre.
Litet varmt vitt rum
Men nu skenar fantasin visst iväg. Jag sitter visserligen i en solstol men befinner mig inomhus, i ett vitt varmt litet rum med några intensivt strålande lampor på ena kortväggen. Vinddraget kommer från en vanlig golvfläkt och alla trivsamma naturljud från en cd-skiva.
– Vi behöver ljus och värme. Det ger ett välbefinnande. Men ljusterapi är förstås inte samma sak som att sitta på stranden, konstaterar Pia Öström på Sisjöns floating i Göteborg.
Att utsätta sig för bredspektrumljus känns både avslappnande och uppfriskande. Det kan hjälpa människor som under den mörka årstiden känner sig trötta och hängiga. Och det är det många som gör. Ungefär tre fjärdedelar av alla som lever på våra breddgrader upplever symptom av höstvinterdepression även om bara några få procent har allvarliga problem med invalidiserande trötthet.
När starkt vitt ljus går in i kroppen via ögats näthinna når det tallkottkörteln, som då minskar melatoninproduktionen. Vilket i sin tur gör att kroppens omsättning av signalsubstansen serotonin ökar. Den påverkar exempelvis sömn, aptit och stämningsläge.
Inget är bevisat
Då borde väl alla bli piggare och gladare av mer ljus? Kanske, men det anses inte vetenskapligt belagt att det verkligen fungerar. I början av 2000-talet satsades det på ljusrum på flera sjukhus men efter en forskningssammanställning från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har behandlingsformen minskat. Det som SBU kom fram till var att nyttan av ljusterapi vid vinterdepression varken kan bekräftas eller förkastas.
Säkert är dock att vi människor inte är utvecklade för dagens informationssamhälle. Det händer hela tiden saker runt omkring oss och vi får sällan vara ifred. Ständigt kommer nya larmrapporter om stress och utbrändhet.
Många känner sig tomma och orkeslösa.
Inte minst under det mörka halvåret.