Livs förlorade AD-mål om förbud mot enskilda avtal
”Det är bokstavstolkningens seger
över verkligheten”
Arbetsdomstolen gick på arbetsgivarnas, Lis linje vad gäller rätten att komma överens med enskilda arbetstagare om ackordslön. I och med att det inte finns något uttryckligt förbud i avtalet är det till?åtet. Det blev utgången av Sveakött-målet.
[Ur nummer: 12/2011] Två av ledamöterna var skiljaktiga och anser att förbundets tolkning är den rätta, bland annat beroende på att arbetsgivarparten inte har kunnat visa några exempel med individuella överenskommelser.
Målet handlade om ackordslöneöverenskommelse på Svea Kött i Malmö. Efter att den hade sagts upp av det lokala facket kom arbetsgivaren överens med varje enskild styckare om att återinföra det igen bakvägen och vid sidan om facket.
Något sådant har inte skett tidigare. Livs ansåg att arbetsgivaren brutit mot det centrala kollektivavtalet och åberopade två paragrafer i tilläggsavtalet för slakt- och chark samt den mångåriga praktik som är kopplad till dessa som stöd för sin linje.
Båda sidor kallade in pensionerade förhandlare som vittnade om hur avtalet praktiserats och vilka intentioner som funnits vid tecknandet.
– Det är bokstavstolkningens seger över verkligheten, säger Mikael Löthén i en kommentar.
”Märklig syn på avtal”
Han tycker att Li har en märkig syn på avtal. De behandlas som om de vore lagtexter och kräver jurister för att formulera och uttolka.
– Det är inte någon bra utveckling. Avtal är överenskommelser som har praktiserats av båda parter och de bygger på praktik och förtroende. Nu blir det istället texternas ordalydelse som lyfts fram. I ett fall som detta när vi vet att praktiken ser annorlunda ut blir det mycket märkligt, säger han.
Själva domen anser han inte har någon större betydelse, eftersom omständigheterna kring tvisten med Svea Kött var unik.
– Skulle en liknande situation komma upp tvistar vi igen, säger han.
Kännbar kostnad
En förlust i Arbetsdomstolen är ekonomiskt kännbar. Livs är tvunget att ersätta Li och Svea Kött med 226287 kr för rättegångskostnader. Därtill kommer de egna.
Att förbundet förlorade pengar denna gång är naturligtvis tråkigt, säger han.
– Men det är viktigt att motparten vet att vi som förbund inte drar oss för att stämma när vi anser att vi har grund för det