[Ur nummer: 12/2011] Boktitel: Vi ska inte skriva nån jävla bok! Texter från verkstadsindustrin 2006-2010 * Författare (red): Jonas Fröberg, Magnus Östman, Oskar Broberg * Förlag: Sekel förlag, 2011* Antologi
Arbetarrörelsen måste satsa mer pengar på opinionsbildning, brukar det låta. LO har nyligen bestämt att satsa 150 miljoner kronor på just opinionsbildning. Läs mer pengar till akademiska pamfletter. Detta sker samtidigt som LO nedprioriterar kultursatsningarna inom den egna rörelsen. Idéer kan inte enkelt strösslas nedåt på människor. Arbetarrörelsen måste förlita sig på ett ”tråkigt och föga heroiskt vardagsarbete i tusen små sammanhang”, skriver Göran Greider i Ingen kommer undan Olof Palme. Det är män?niskor som omsätter idéer i praktiken och avyttrar idéer till verklighet.
Att omsätta idéer i praktiken är precis vad arbetarna på Volvo har gjort med den här lilla svarta boken, ”Vi ska inte skriva nån jävla bok”. I boken sätter arbetarklassen ord på sina egna upplevelser, från fabrikslinjen.
Det är en bok om vanmakten innanför fabriksgrindarna på Volvo Torslanda.
Texterna handlar om en stenhård jargong, om kärlek, tonåringar som vill ha märkes?jeans och om kvinnor som sminkar sig för att se söta ut. Volvoledningen skickar en konsult som ska effektivisera arbetet, för att färre händer ska producera bilarna. ”Jobbet är så monotont att man blir helt monoton i huvudet” skriver en verkstadsarbetare under rubriken ”Jag tappar mitt språk”.
Texterna är ofta humoristiska, ibland ursinniga, men alltid skarpsinta och brutalt ärliga om hierarkin som börjar på fabriksgolvet och löper ändå upp till styrelserummet på Volvo. Till formen och innehållet, påminner texterna om Frances Tuuloskorpis bokprojekt Hopsnackat.
Boken kom till genom att pjäsförfattaren Jonas Fröberg åkte ut till Volvo och bad arbetarna att skriva sina egna berättelser. Det visar att ABF behöver bege sig ut från sina kontorsbyggnader och möta arbetarrörelsens medlemmar på fabriksgolvet.
”Det är ändå ingen som vill läsa om oss”, skriver någon i boken. Jag vill inte tro att det är sant.