Boktitel: Dödsmässa • Författare: Reginald Hill • Bokförlag: Minotaur 2010, 391 sidor.
l Gina Wolfes fästman, polis­intendent Mick Purdy har varit försvunnen i åratal efter att ha varit misstänkt för korruption. När Gina Wolfe plötsligt får ett livstecken från honom söker hon upp kriminalkommissarie Andy Dalziel för att få hjälp i letandet.
Men det handlar också om en torypolitiker som gör allt han kan för att dölja de skelett i garderoben som kan hindra honom från drömmen att att bli framtidens premiärminister. En cancersjuk gangsterkvinna som försöker förhindra att hennes muskelknippe till bror ska hamna i fängelse när hon dött. En skjutjärnsjournalist som tror att han sprungit på sitt livs scoop.
Som vanligt har Reginald Hill vävt ett nät av intressanta, spännande och till synes fristående berättelser och livsöden som skickligt knyts samman och inom loppet av ett dygn får sin förklaring när parhästarna Dalziel och Pascoe griper in. TV-serien Ett fall för Dalziel och Pascoe bygger på dessa båda klassiska romanfigurer som hör till Storbritanniens mest populära inom deckargenren.