Li: ”Bra att avtalet är klart – men nivån blev för hög”
– Det känns bra att vi har tecknat avtal men vi tycker att nivån blev för hög, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen, Li.
Tongångarna är med andra ord inte lika positiva till det ingångna avtalet hos motparten Li som hos Livs. Att riskera en konflikt var dock ett värre scenario än att säga ja till vad man ansåg vara en för hög nivå.
– Vår delegation var mycket tveksam till nivån, framför allt med tanke på den oro som finns när det gäller ekonomin framöver. Samtidigt är det bra i dessa tider med ordning och reda och att veta att arbetsfred gäller, säger Anna Nordin.
”Nya tag nästa gång”
Hon har inga invändningar mot att det blev en ren löneuppgörelse, det är brukligt när det är korta avtal.
– Men vår bransch behöver utvecklas och moderniseras. Det är olyckligt att vi inte fått möjlighet att göra det. Vi får ta nya tag nästa gång.
• Vad säger du om den låglönesatsning som görs, nämligen att avtalets lägstalöner räknas upp med kronor och inte procent?
– Jag tycker att det borde vara procent. Det här leder till en sammanpressad lönestruktur. Löneskillnaderna inom livsmedelsbranschen minskar, det visar de siffror som jag tagit del av, säger hon och fortsätter:
– Det här bidrar till minskad lönespridning. Vi skulle hellre lägga mer pengar på de som anstränger sig, det ska löna sig att göra ett bra jobb. Det gör det inte om man satsar på att höja lägstalönerna.
• Men det är ju många som ligger på avtalets lägstalöner, framför allt på de mindre företagen?
– Det beror på att våra lägstalöner är så pass höga så att de mindre företagen inte har råd att differentiera lönerna.
Lön efter prestation
• Vad tycker ni om ett generellt utlägg på 75 procent?
– Vi tycker att det är olyckligt. Vi tycker att lön ska sättas utifrån prestation och kompetens. Möjligheten att utgå från individen finns också i avtalet. Det är bara i de fall som parterna inte kan komma överens som det blir 75 procents generellt utlägg. Tyvärr är det ganska så vanligt.
• Men det finns ju en anledning till kravet på generellt utlägg: de arbetsgivare som inte lämnar ut löneuppgifter för alla anställda. Kan ni inte göra något åt detta?
– Vi har inte uppmuntrat åt något håll. Till företag som inte vill lämna ut uppgifter om oorganiserades löner och som frågar om de måste göra det, svarar vi att de inte behöver det. Det framgår av en dom från Arbetsdomstolen.
• Men om facket inte har tillgång till allas löneuppgifter är det ju svårt att jobba fram lokala lönesystem, eller hur?
– Nej, det behövs inte för att kunna utforma ett lönesystem.