– De storskaliga mjölkgård­ar­na med 3000 kor som Fon­terra håller på att etablera i Indien är ännu ett angrepp på bönd­ernas och arbetarnas livs­med­els­­suveränitet, säger James Ritchie, generalsekre­terare i det nyzeeländska mejeri­facket NZDWU.

Han är i detta avseende mycket kritisk till Fonterra, som är ett mejerikooperativ ägt av 12000 ny­zee­ländska bönder.
Den 16-18 november 2011 samlades i Nya Zeeland ledare från IUL-anslutna fackföreningar som har transnationella mejeriföretag som motparter. Organisatör av mötet var det nyzeeländska facket NZDWU ihop med IUL.
Deltagarna kom från Danmark, Tyskland, Spanien, Sverige, USA och Australien. Argentinarna fick förhinder.

Gemensam strategi
Det var på IULs globala mejerikonferens i Argentina 2010 som idén föddes om att staka ut en samlad facklig strategi för hantering av de problem som är gemensamma för världens mejeriarbetare.
Hotbilden är densamma i alla länder. Fusioner och uppköp skapar allt större globala mejeriföretag. Dessa befinner sig under hård press från allt mäktigare stormarknadskedjor. Små producenter och familjejordbruk får allt svårare att överleva. Arbetsvillkoren försämras och fackföreningar attackeras genom outsourcing och osäkra anställningar.

Interimsstyrelse bildad
Mikael Larsson, ordförande i Arla Foods europeiska företagsråd och Solweig Larsson, mejeriombudsman, deltog som representanter för Livs.
– Man kan säga att gruppen är en interimsstyrelse för mejerifacken inom IUL. Vi för mycket öppna diskussioner om vad vi kan och vill göra tillsammans. Vi har startat en hemsida som är tillgänglig för alla, där lägger vi ut rapporter om både länder/regioner och ledande transnationella företag, säger de.
Den globala mejerimarknaden är i snabb förändring. Ett exempel är utvecklingen i Indien, som är världens största mjölkproducent.
James Ritchie från nyzeeländska NZDWU säger att det för Fonterras del handlar om att upphandla så mycket mjölk som möjligt på global nivå.
– Storskaliga mjölkgårdar med 3000 kor av den typ som etableras nu i Indien kan ge utdelning till Fonterras aktieägare, men de skapar väldigt få jobb och stora landarealer utnyttjas. I ett så tätbefolkat land som Indien är det en strategi som kan leda till att många människors försörjningsmöjligheter förstörs.
Rapporter från IULs globala mejerifackliga grupp går att läsa på engelska på http://cms.iuf.org/?q=dairy_division.