Boktitel: Brobyggarna • Författare: Jan Guillou • Bokförlag: Piratförlaget 2011
Många som fått hårda paket i jul har säkert fått första delen av Jan Guillous nya stora romanprojekt ”Det Stora Århundradet” – som han själv säger ska bli ”det sista han gör i livet”. Den som fått boken och inte hunnit läsa den ännu kan skatta sig lycklig, en riktigt stor läsupplevelse väntar.
Berättelsen tar sin början i en fiskarby utanför norska Bergen i slutet av artonhundratalet.
Det är med grepp lånade från den klassiska sagan som vi leds in i händelserna. De tre fiskarsönerna Lauritzen blir faderslösa då deras pappa omkommer under en fisketur. Gossarna tycks dömda till fattigdom – med det visar sig att alla tre är exceptionellt tekniskt begåvade. Trots moderns rädsla att förlora sina familjeförsörjare ges de möjlighet att studera vidare, först i Bergen och sedan vid tidens främsta tekniska universitet, det i tyska Dresden.
År 1901 tar pojkarna sin examen och livet ligger framför dem. Det nya århundradet sjuder av framtidsoptimism och med teknikens hjälp ska både krig och fattigdom utrotas.
Bröderna Lauritzens vägar skiljs dock åt mycket plötsligt. Det är bara storebror Lauritz som återvänder till Norge för att betala av brödernas studie­skuld till borgarna i Bergen genom att arbeta som ingenjör vid bygget av järnvägen mellan Bergen och Oslo – över den väldiga och ogästvänliga Hardangervidda.
Frågor om nationalism, imperialism och rasism, som låg till grund för såväl kolonialismen som första världskriget, problematiseras och diskuteras mycket skickligt i den klassiska äventyrsromanens form. Jan Guillou har aldrig varit bättre.