Filmtitel: Tinker, tailor, soldier, spy • Regi: Tomas Alfredson • Skådespelare: Gary Oldman, John Hurt med flera. • Storbritannien, 2011 (127 min) • Genre: Spion-thriller
Lovord och prisnomineringar haglar över Alfredsons filmatisering av John le Carrés sedan länge klassikerstämplade spionroman Tinker, tailor, soldier, spy från 1974 (Mullvaden på svenska). Och publiken rusar till. Den stora biograf­kedjan har fixat fram extra kopior av filmen och flyttat visningarna till de största salongerna för att möta efterfrågan på vad man först trodde skulle bli en ganska smal film.
Det hela utspelar sig i början av 1970-talet när det kalla kriget var som frostigast. Den desillusionerade agenten George Smiley (Oldman) och hans chef Control (Hurt) blir utkastade från ”Cirkusen” – den brittiska underrättelsetjänsten – efter ett misslyckat möte med en ungersk general i Budapest. Men de kallas tillbaka för att genomföra en ytterst hemlig operation. De ska avslöja vem av en handfull möjliga män i organisationens ledning som är mullvad och förser Sovjetunionen med upplysningar.
Nästan varje replik omges med långa sekunder av tystnad som den får ”vila” i. Det kan kännas lite segt ibland och personligen tycker jag att lite rappare klippning hade varit att föredra. En spännande historia i alla fall, duktiga skådespelare, extremt snyggt filmat, många charmiga detaljer. Så missa inte.