Boktitel: Vår egen förrädare (Our kind of traitor) • Författare: John Le Carré
• Översättning: Kjell Waltman • Albert Bonniers Förlag 2010, Bonnier Pocket 2011

Vår egen Robin Söderling dyker upp på ett hörn i denna spionroman där tennis är en viktig del av handlingen. Författaren John le Carré föddes som David Cornwell och har nu hunnit fylla de 80. Han har lagt 22 böcker bakom sig.
Från att ha varit en traditionell kall krigare i politiska spänningsromaner som Spionen som kom in från kylan och Mullvaden – ja, han var själv en tvättäkta agent under åren 1959 till 1964 – har han med åren radikaliserats och han riktar nu ofta udden mot storpolitiska, ofta amerikanska, konspirationer.
Den här gången handlar det om den ryska maffian. Den färgstarke och vodkapimplande miljonären Dima, brottssyndikatets expert på penningtvätt, får uppleva hur hans närmaste man avrättas av organisationen. Då erbjuder han sig att berätta alla sina hemligheter för den brittiska underrättelsetjänsten i utbyte mot en säker reträttplats i Storbritannien för sig själv och sin familj.
Det unga och välbärgade brittiska paret Perry och Gail är på semester i Antigua i Västindien. Vid tennisbanan stöter de på Dima och hans livvakter. Dima utser paret att bli hans kurirer för att komma i kontakt med britterna. Stora delar av handlingen berättas under de förhör som underrättelsetjänsten genomför med de unga paret.
Det blir många komplicerade och spännande turer. En briljant thriller av klassiskt le Carré-snitt.