Allvarlig olycka när skydd togs bort
Livsmedelsföretaget Mixum tvingas böta 200000 kronor
Kanske var det av ren obetänksamhet, kanske för att underlätta användning och rengöring.
I vilket fall var skyddet på salladsblandaren borttaget eller manipulerat. Därför skadades och invalidiserades en anställd på Mixum AB i Motala.
Bolaget har nu fått ett strafföreläggande med företagsbot på 200000 kronor för arbetsmiljöbrott.
Mixum AB är ett familjeföretag med drygt 20 anställda. Företaget producerar bland annat kokta och skalade ägg, kokt pasta och pastasallader, smörgåstårtor och röror och såser av olika slag.
Sträckte ner handen
Den 23 januari 2009 höll en anställd på att göra rent en salladsblandare efter avslutad produktion. Spolade rent med slang, och med maskinen i gång. På ren reflex sträckte han sig efter slangen när han tappade den. Höger handled fastnade då i den roterande blandarvingen och snurrade och åkte med tills maskinen slog ifrån. Efteråt tvingades man montera bort motorn för att kunna snurra den baklänges och på så sätt få loss mannen.
Han hade då svåra skador på handens leder och skelett, på nerver till handen och på armbågspulsådern. Dessutom brott på sjunde halskotan.
– Det var fruktansvärt, säger Mikael Franzén som var med och tog loss mannen från blandaren.
Mikael Franzén är VD och delägare i Mixum. I den utredning som gjordes efter olyckan konstaterar han att olycksmaskinen har en säkerhetsbrytare med en gaffel (sensor) i locket, som den går in i. Den var bortskruvad och satt direkt i säkerhetsbrytaren, vilket gjorde att maskinen gick att köra trots att locket var öppet.
”Vid våra skyddsronder har jag återplacerat samma ”gaffel” /…/ på vår gamla maskin ett flertal gånger, men personalen har tagit bort den för att underlätta städning och användning av blandaren. Jag har påtalat att maskinen är extremt stark och kommer klippa en arm, om det händer en olycka” skrev han i rapporten till Arbetsmiljöverket. Han blev sannspådd.
Mixum gick igenom samtliga maskiner på företaget för att säkerställa att alla säkerhetsbrytare fanns på plats och fungerade. Men knappt hade det klarats av, och chocken efter olyckan släppt, när man drabbades på nytt.
I november samma år som olyckan drabbades företaget av en brand som totalförstörde lokalerna. Arbetet med att bygga en ny fabrik satte i gång så fort det bara var möjligt.
– Nu har vi helt nya lokaler, anpassade för livsmedelstillverkning och för att få en vettig arbetsmiljö, säger skyddsombudet Fredrik Jacobsson.
– Det blev en skärpning, vi har blivit noggrannare. Försöker jobba förebyggande.
Ökad medvetenhet
Mikael Franzén är av samma mening.
– Det har blivit en ökad medvetenhet, bättre skyddsronder och mycket annat, säger han. Nu har vi också ett skyddsombud, som vi har ett bra utbyte och samarbete med.
De blandare man nu jobbar med har skydd som är byggda på annat sätt än på de gamla maskinerna, som brann inne. Det finns dessutom ett galler på maskinerna, som man kan hälla råvarorna och rengöra genom men hindrar kontakt med rörliga och farliga delar, förklarar Mikael Franzén.
Det hjälper nu inte mannen som skadades.
– Vi lider med honom, säger Mikael Franzén. Vi har regelbunden kontakt, men han kommer aldrig tillbaka i jobb igen. Inte för att jag inte vill, utan för att han inte kan. Han får ingen fart på armen. Mannen har en funktionsnedsättning på höger arm, och helt utslagen funktion på höger hands fingrar.
I maj 2009, några månader efter olyckan, begärde Arbetsmiljöverket åtalsprövning. Ett oeftergivligt krav, påpekade verket, är att maskiner är utrustade med de skyddsfunktioner som krävs, och att de används på rätt sätt. Arbetsgivaren måste kontinuerligt följa upp att maskiner och annan utrustning inte är negativt påverkade. Han/hon får därför inte heller tillåta att arbetstagarna manipulerar utrustningen.
Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning hade Mixum brustit i sina skyldigheter.
Strafföreläggande
Kammaråklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg har kommit till samma slutsats. Därför utfärdade han nyligen ett strafföreläggande med företagsbot på 200000 kronor för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.
Mixum AB godkände strafföreläggandet omedelbart.