Nästan var sjätte person i världen lägger sig hungrig varje kväll. Trots en kraftig global tillväxt, är det fler människor som hungrar idag än det var för 40 år sen. Sverige bör därför stödja en FN-deklaration för småjordbrukares och lantarbetares rättigheter.
Idag breder storskaliga odlingar ut sig i många utvecklingsländer. Sockerrör, palmolja, soja och eukalyptus exporteras för att tillgodose den globala efterfrågan på biobränsle, djurfoder och pappersmassa. Odlingarna tvingar ofta bort småbrukare från sina marker. Stora mängder jordbrukskemikalier gör att lokalbefolkningen drabbas av sjukdomar och den biologiska mångfalden utarmas. Jorden och makten koncentreras på allt färre händer. Ett exempel finns i Aguándalen i Hon­duras där 45 småjordbrukare har mör­dats sedan oktober 2009. Enligt en människorättsrapport förföljer och hotar storgodsägarnas privata säkerhetsvakter bönderna, med stöd av polis och militär. Situationen är extrem, men återfinns på många ställen i världen i takt med att företagen breder ut sig.
70 procent av de människor som tvingas leva i hunger bor på landsbygden. Vía Campesina, en global rörelse som samlar över 200 miljoner småjordbrukare, har lagt fram ett förslag på en deklaration för småbrukares rättigheter i FN. Den talar om rätten till försörjning och icke-diskriminering, men också om rätten till utsäde och att slippa förorenas av jordbruksgifter. Jorden ska ha en social funktion och oanvänd jord ska kunna fördelas. Dek­larationen visar på ett klimatneutralt alternativ till det fossilberoende industrijordbruket – en vision om en levande landsbygd som kan föda alla på ett hållbart och demokratiskt vis.
Regeringens politik för hållbar utveckling måste ta de drabbade av globaliseringens baksidor på allvar. Riksdagspartierna och utrikesminister Carl Bildt bör analysera och stödja Vía Campesinas förslag på en deklaration för småjordbrukares och lantarbetares rättigheter. Den kommande sessionen med FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève skulle vara ett utmärkt tillfälle.
Yolanda Areas Blass,
Vía Campesina Nicaragua
Francisco Contreras,
ordförande Latinamerikagrupperna
Anna Lok, kommunikatör för Latinamerikagrupperna i Nicaragua