Massor av bra böcker på årets bokrea, men tyvärr har jag känslan av att riktiga fynd­priser blir allt ovanligare. De bästa priserna är ofta förenade med jippon som ”gäller bara första dagen”.
• Ett sådant kap: Leif GW Perssons ”skröna i roman­-
form” om sitt eget liv: Gustavs grabb (2011). Den inbundna boken som kom förra året såldes för 49 kronor under reans första dag på Akademibokhandeln. Det normala reapriset är 99 kronor och före rean kostade den cirka 189:–. Själv fick jag den gratis av min snälla pappa och har bara hunnit läsa några kapitel. Börjar mycket lovande.
• Ett fynd som gäller under hela rean: Underbara dagar framför oss av Henrik Berg­gren (2010) Den Stora Biografin över Olof Palme. Kostar normalt cirka 249:–, nu 79:– på Åhléns, 99:– på Akademibokhandeln.
• Ett fynd som kommer att förändra världen: Jämlikhets­anden av Richard Wilkinson och Kate Pickett (kostar normalt cirka 320 som inbunden, nu 89:– på Akademibokhandeln). Boken jag inte kan sluta tjata om. Beviset på det många av oss alltid misstänkt: jämlika samhällen är bättre, för alla. ”I dessa dystra tider är det här en bok som kommer att muntra upp dig något oerhört” skrev New Statesman när boken utkom i Storbritannien 2009.
• Och så lite mysspänning: Scarpetta av Patricia Cornwell (utkom 2010 på svenska, nu 69:– på Åhléns). Den senast översatta ur serien om Scarpetta och hennes superbegåvade systerdotter Lucy sviker inte fansen. Även den sextonde boken är, som det ska vara‚ långt ifrån trovärdig – men mycket, mycket fantasirik.
• Mer realistisk spänning: Öppen grav av Kjell Eriksson (utkom 2009, nu 69:–) Den tionde och avslutande boken om kriminalinspektör Ann Lindell är fullkomligt lysande berättarkonst om akademisk avund i Uppsalas bättre villakvarter.
• Historisk spänning och politik: Brobyggarna av Jan Guillou (utkom 2012, nu 99:–) Första delen, nio delar till väntas, i en planerad släktkrönika om 1900-talet. Frågor om nationalism, imperialism och rasism problematiseras och diskuteras mycket skickligt i den klassiska äventyrsromanens form. Guillou i absolut högform.
• Ännu mera spänning: Dödsmässa av Reginald Hill (utkom 2010, nu 69:–). Märkliga händelser och fascinerande livsöden knyts skickligt samman när parhästarna Dalziel och Pascoe griper in.