Anders byggde om ambulansen
Jag har fått tag i en begagnad motor som jag ska sätta i.
Är det kultur att restaurera gamla bilar? Nej, det är det inte, säger Anders Lundgren, men det är hans stora intresse. I garaget hos en kompis har han en ambulans, Volvo 960 från 1998. Den ska han göra i ordning till sommaren.
– Jag har den som campingbil, förklarar Anders Lundgren, som jobbar som kokare i beredningen på Toms godisfabrik i Habo.
Så mycket som möjligt av ambulanskänslan har han behållit. Inga lampor och sirener naturligtvis, dem får han inte ha kvar, men hela inredningen. Bilen är rymlig. Den har plats för fem personer, två i framsätet och två bakom väggen med luckan som avskiljer sjukvårdsrummet. Bredvid båren finns ett säte för en vårdare.
Tyvärr har han inte fått tag på en riktig bår, de är alldeles för dyra, så han har fått nöja sig med en skräddarsydd säng.
Att sova i bilen går utmärkt, säger han.
–Det väcker en del uppmärksamhet när jag kommer, men är bara roligt.
Han köpte ambulansen av en kille i Göteborg som hade en ambulansfirma och tröttnat på att ligga i jour dygnet runt.
Går att bygga om till husbil
Men det var egentligen inte ambulansen som var det viktiga för honom utan bilmodellen. Han har alltid velat ha en Volvo 960, eftersom den går att bygga om till husbil. Att det var en ambulans var ett extra plus.
Att ha en bil av äldre modell är inte okomplicerat. Just nu står hans gamla ambulans i garaget eftersom motorn pajat.
– Men det kommer jag att ordna i god tid före semestern. Jag har fått tag på en begagnad motor som jag ska sätta i. Det går på en helg. Därefter ska jag köra den till besiktningen.
Anders är fackligt aktiv, klubbordförande på Toms och han har också blivit utsedd till ombud för ABF Jönköping. I år firar ABF hundra år med olika evenemang runt om i landet. I Huskvarna ska de ha familjefest i folkparken i maj.
Vad som ska räknas som kultur brukar vara en omtyckt diskussion som flammar upp då och då. Att bilbyggande skulle kunna räknas dit tycker nog många numer, men inte Anders.
– Nej, kultur tycker jag inte att det är.
• Så vad tycker du att ABF ska ha för cirklar?
– Jag är så ny i styrelsen att det är svårt för mig att ha en bestämd uppfattning. Jag har bara varit på två möten och i styrelsen bestämmer vi inte vilka cirklar som ska hållas.
• Vad skulle du själv vilja gå för cirkel?
– För mig har de fackliga cirklarna varit väldigt givande. Till exempel ”Insikter”. Fler sådana samhällspolitiska cirklar skulle jag kunna tänka mig att gå. Jag kan också tänka mig praktiska cirklar om våra mest vanliga sjukdomar som många faktiskt dör av helt i onödan, säger han och fortsätter:
Kan rädda liv
– Jag gick en sådan som skyddsombud och det var väldigt nyttigt. Det kan vara en ambulansförare som berättar om vad som händer när någon drabbats av hjärnblödning eller hjärtinfarkt och behöver hjälp av omgivningen. Vi är ju på jobbet en så stor del av vår tid så visst kan det hända här.
• Kan du ge hjärt- och lungräddning?
– Ja, det kan jag. Men det handlar inte bara om det. Det är också viktigt att känna igen symptomen, inte ignorera den, och inte lämna personen ensam utan se till att han kommer till ett sjukhus.
I sommar när ambulansen är färdigreparerad ska han ta den och åka på semester i Värmland för att titta på EM i rallycross. Det är ett av hans intressen. Han har själv byggt på en rallycrossbil på vintern och tävlat på sommaren, men det var ett tag sedan. Nu är han en entusiastisk åskådare under en vecka.
• Så vad är det bästa med att ha en egen ambulans?
– Att man tjänar tid. Alla släpper fram en i trafiken.
• Det funkar även utan blinkande lampor och sirener?
– Ja, säger Anders med ett leende.
Rallycross och facket
Namn: Anders Lundgren.
Yrke: Livsmedelsarbetare på Toms i Habo.
Ålder: 42 år. l Familj: Singel.
Fackligt uppdrag: Klubbordförande, skyddsombud, ombud för ABF i Jönköping.
Fritidsintresse? Bilar.
Ser på TV? Inget. ”Det är bara skräp.”
Senast sedda film? Heat med Robert de Niro.
Semesterplaner? Åka en vecka till Värmland för att se EM i rallycross.