Det är dags att slå ett slag för det goda arbetet! Det är alldeles för tyst på den fronten. Så är det tyvärr i tider av hög arbetslöshet. Det viktiga blir då att skapa nya jobb och inte att fråga om de befintliga jobben är bra eller inte. Huvud­saken är att människor har en anställning.

Men det är en allt för defensiv syn. Det är ju också så att jobb skapas när det finns människor som har erforderliga kunskaper och erfarenheter för att utföra arbetsupp­gifterna. Före­tagens produkter svarar mot behov som förändras över tid. Nu finns både en växande trend bland konsumenterna för närproducerad mat och sådan som har hantverkskvalitet. Sam­tidigt väljer en majoritet av konsumenterna det billigare alternativet.

Det är komplicerade behov och önskemål som produkterna ska svara mot. Det kräver att både arbetsgivarna och facket frågar sig hur arbetet ska organiseras på bästa sätt för att arbetslivet ska bli mer utvecklande och ge anställda möjligheter att skaffa sig de kunskaper och färdigheter som kommer att vara nödvändiga. Det är då begreppet det goda arbetet kommer in.

Samma dag som jag skriver denna ledare har LO utlyst en tyst minut på alla arbetsplatser för att minnas alla de som mist livet på jobbet. Förra året var det 61 människor som förolyckades på arbetet. Hittills i år har det varit 14 arbetsolyckor med dödlig utgång.
Nu höjs röster för nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Det borde för länge sedan varit en självklarhet. De senaste åren har allt fler fått sätta livet till på jobbet vilket är totalt oacceptabelt. Så får det inte fortsätta. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar. När så inte sker så är det faktiskt brott som begås. För ingen ska dö på jobbet, inte heller skadas på jobbet på grund av brister i arbetsmiljön.
I slutet av maj släpper Arbetsmiljö­verket statistiken över arbetsskador för 2011. Men redan nu kan Mål & Medel avslöja att arbetsmiljön inom svensk livsmedelsindustri fortsätter att vara ett mycket sorgligt kapitel. Totalt sett så anmäldes dubbelt så många arbetsolyckor och arbetssjukdomar inom livsmedelsindustrin som i genomsnittsbranschen. Det visar Arbets­­miljöverkets preliminära siffror.

Ändå görs mycket för att komma till rätta med livsmedelsindustrins problematiska arbetsmiljö. Det finns verktyg som arbetsmiljölagen och långtgående skrivningar i kollektivavtalet. Ingen annan bransch har ett så ambitiöst utbildningsprogram för chefer och skyddsombud.
Trots det så fortsätter livsmedelsindustrin att vara en farlig bransch och fortfarande återstår oerhört mycket att göra, för det måste bli betydligt säkrare att jobba inom livsmedelsindustrin än vad det är idag. Listan kan göras hur lång som helst över de vanligaste förekommande problemen som tunga lyft, repetitiva arbetsuppgifter, hala golv, buller och stress.

Vi behöver en ny vision om det goda arbetet kopplat till verkligheten inom branschen, med alla kända brister i arbetsmiljön som måste åtgärdas. Denna diskussion om arbetets innehåll behöver kopplas till konsumenternas önskemål om närproducerat, kvalitet och billig mat. Föreställningen om vad som är billigt och dyrt behöver fördjupas. Det är det goda arbetet som skapar nya jobb.