Boktitel: Bekännelsen (The Confession, 2010) • Författare: John Grisham • Förlag: Albert Bonniers Förlag, Bonnier Pocket, 2012 • Översättare: Ulf Gyllenhak • Antal sidor: 493 • Genre: Thriller

John Grisham är tillbaka i de amerikanska rättssalar där han gör sig bäst, där han är Mästaren. Den här gången handlar det om ett av hans viktigaste teman: De statliga morden i många av USA:s delstater. Dödsstraffets avskaffande är något Grisham brinner för och ofta återkommer till. Dock utan att aldrig någonsin glömma sin huvud­uppgift: Att skriva en riktigt spännande thriller.
En av många vidriga sidor av dödsstraffet är att för varje oskyldig som döms är det någon skyldig som går fri.
En luthersk präst i övre 30-årsåldern, inte en av de radikala som tror på att förändra världen, utan en lugn familjefar som föredrar att predika om Guds kärlek och sinnesfrid, finner sig plötsligt indragen i en olidlig kamp med tiden för att hindra att en oskyldig man mördas.
Historien börjar 1998 när en ung cheerleader försvinner i östra Texas. Kroppen hittas aldrig, men hon antas vara sexmördad. Den unge svarte fotbollsstjärnan Donté Drumm grips för mordet och döms till döden. Under tvivelaktiga former lämnar han den bekännelse som polisen vill ha.
Nio år sedare – när fyra dagar återstår till den kväll då den amerikanska staten ska spruta in sin dödliga trestegsraket i Drumms blod­ådror i Huntsville-fängelset i Texas – dyker den notoriske sexförbrytaren Travis Boyette upp på scenen. Han har drabbats av en obotlig hjärntumör och i takt med att han inser hur få dagar han har kvar ökar hans vilja att erkänna brottet på den unga flickan och förhindra att Donté Drumm blir oskyldigt avrättad.
På några timmar ska sedan en cancersjuk, notorisk sexförbrytare, en präst och en advokat med sina medhjälpare, försöka stoppa Texas väloljade mordmaskineri.
Mycket spännande, välberättat och med trovärdiga karaktärer som berör. Varför räcker det inte med e n sån här bok för att USA ska ta sig samman och avskaffa sitt barbariska, statssanktionerade mördande?