”Vår motion stärkte de mokratin”
Livs ombud är nöjda med LO-kongressens beslut
Det viktigaste beslutet på LO-kongressen var utan tvekan att LO-styrelsen utökas så att varje förbund får en ordinarie ledamot. Det gör att Livs åter har rösträtt i styrelsen.
Den bedömningen gör samtliga sju kongressombud från Livs som Mål & Medel varit i kontakt med. Motionen om styrelsens sammansättning hade lagts fram av Livs och fått avslag vid behandlingen i LO-styrelsen, men röstades ändå igenom på kongressen efter en sluten votering med siffrorna 244 för och 133 emot.
– För mig personligen var det en viktig demokratifråga. Vi måste också ha rätt till en röst, säger Stefan Hortlund från Livs-klubben på Polarbröd i Älvsbyn.
Han tycker också att det var på tiden att LO blir en feministisk organisation. Det har ju Livs varit länge.
– Feminismen ska inte vara en pekpinne, men den ska ge stöd för en förändring mot ökad jämställdhet. Och det blir mer tryck i den frågan. Se bara på fördelningen av ledamöter (ordinarie plus ersättare) till LO-styrelsen. Det blev 12 kvinnor och 56 män.
Lång nattmangling
LO-kongressen hölls i Stockholm den 25 – 28 maj. Flera av Livs ombud är missnöjda med den nattmangling som genomfördes på lördagen, då flera viktiga motioner var uppe för behandling, till exempel den om bemanningsföretagen. Talartiden minskades till en minut och uppehåll togs inte förrän halv två på natten.
Patric Nelson, ombud från Livsklubben på Scan i Kristianstad, konstaterar att man vid den tiden är ganska mör.
– Jag tycker att bemanningsfrågan är väldigt viktig. Jag började som styckare på Scan för sex år sedan och vi har haft inhyrda hela tiden trots att företaget sagt upp folk på grund av arbetsbrist. Jag tycker inte att det är rätt mot mina medlemmar, säger han.
Till kongressen fanns motioner om att skärpa fackets vetorätt i mbl mot anlitandet av oseriösa bemanningsföretag, men kongressmajoriteten gick inte på denna radikalare linje, utan på styrelsens försiktiga. Enligt den senare ses bemanningsbranschen som en accepterad del av arbetsmarknaden med tillägget att inhyrda inte ska göra jobb av permanent karaktär. LO ska verka för att arbetsgivaren som huvudregel ska bedriva verksamheten i egen regi och att auktoriseringen skärps. Men inga förbud.
Tina Thuresson, från klubben på Guldfågel i Mörbylånga, var själv uppe och talade på lördagsnatten under punkten arbetsrätt och hon tycker att det var synd att talartiden begränsades.
– Det blev väldigt stressigt. Det hade varit bättre att utnyttja den femte dagen än att tränga ihop det på fyra, säger hon.
Lena Jenemark, från klubben på Dafgård, var uppe och talade om behovet av tvärfacklig utbildning för att stärka sammanhållningen mellan LO-förbunden och den fackligt-politiska identiteten.
Talade för papperslösa
Lena Jenemark begärde också ordet för att tala om de papperslösas situation.
– Det är hemskt att det finns arbetskamrater i Sverige som jobbar under sådana förhållanden att de i praktiken blir livegna. Jag tycker att det var ett bra beslut att öppna nya centra för papperslösa i Göteborg och Malmö. Idag finns det i Stockholm.
Fredrik Ståhle, från klubben på Swedish Match, är nöjd med utgången av den lönepolitiska diskussionen. LO ska bilda opinion för att stärka kollektivavtalens lägstalöner och motverka statlig lönepolitik och försök att skapa låglönesektorer.
Han tycker att det var helt rätt av LO-kongressen att säga nej till vinstintressen i skola, vård och omsorg.
– Socialdemokraterna har hattat fram och tillbaka i den frågan. Det var bra att kongressen satte ner foten.
Själv är han mycket engagerad i frågan om rätten att ta tjänstledigt för att pröva ett annat jobb.
– Jag yrkade på bifall för den motionen som ville gå lagstiftningsvägen, men kongressens majoritet gick emot och tyckte att det är bättre att ta upp kravet i nästa avtalsrörelse. Jag är tveksam till om det är så bra. De andra ledighetslagarna är just lagar och det finns det goda skäl till.
Thomas Klang, från klubben på Arla i Visby, tycker att det var viktigt att kongressen efter en lång och intensiv debatt inte bara krävde att arbetslöshetsförsäkringen rustades upp och förstärktes. Man beslutade också att ersättningen i a-kassan ska vara 90 procent av lönen.
– Det är en markering av hur missnöjda vi är. Och det är något som vi måste formulera tydligare. Men för att det ska bli en verklig förändring behövs en annan regering. Och det är målet för valet 2014.
Att ha både en partiledare för socialdemokraterna, Stefan Löfven, och en LO-ordförande, Karl Petter Thorwaldsson, som kommer från IF Metall, tycker Klang lovar gott för framtiden.
– Det borde leda till att facklig-politisk samverkan stärks.
Specialskriven låt
Sista dagen avslutades med att ombud med sångförmåga bildade en kör och sjöng artisten Sara Löfgrens specialskrivna låt om gemensamma framtidsdrömmar.
Marita Töråsen, från klubben på Cloetta i Linköping, var med i kören.
– Det var roligt. Vi tränade under tre luncher och jag tycker det lät väldigt bra.