Billig mat ska vara bra
I medias rapportering framställs ofta den billiga maten som farlig för hälsan, men en undersökning kallad ”Matkorgen 2010”, som är gjord av Livsmedelsverket, visar att det inte är fallet. Det finns inte några skillnader i näringsinnehåll eller när det gäller halter bekämpningsmedelsrester mellan lågprismaten och normalprismaten. Däremot kan det givetvis finnas andra skillnader vad gäller till exempel smak och utseende.
Ur ett jämställdhetsperspektiv är det här ett mycket viktigt och glädjefullt besked, konstaterar Livsmedelsverket som är tillsynsmyndighet.
Den andra undersökningen är gjord av Svenskt Sigill och fokuserar på matens kvalitet, men inte ur hälsosynpunkt utan miljö-, människo- och djursynpunkt. Det kallas produktionskvalitet och handlar om klimatavtryck, djurvälfärd och arbetsvillkor.
Undersökningen visar att svenska folket, om de blir tillfrågade om sin åsikt – och inte bara får uppträda som ekonomiska prisjägare i butiken – bryr sig om produktionskvalitet.
Svenska folket är fortfarande lika intresserat av att minska klimatavtryck som för två år sedan. Tre av fyra vill välja mat som ger lägre klimat-
påverkan.